Hejtman Červíček: Studenti, kteří pomáhali v nemocnicích, si zaslouží poděkování

16.04.2021 20:45

Studentům lékařských fakult a středních zdravotnických škol, kteří v rámci pracovní povinnosti pomáhali loni na podzim v nemocnicích, kraj kompenzoval náklady formou finančního daru. Mezi 250 z nich rozdělil více než jeden milion korun.

Hejtman Červíček: Studenti, kteří pomáhali v nemocnicích, si zaslouží poděkování
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Za každou odpracovanou hodinu v rámci nařízené pracovní povinnosti dostanou studenti navíc 35 korun, maximální výše daru dosahuje 10 tisíc korun. Peníze kraj poslal na bankovní účty 250 žáků. Celková výše finančních darů přesahuje jeden milion korun.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

„Tito žáci si zaslouží obdiv, neboť se na ně společnost obrátila s prosbou a oni, velmi často poprvé v životě, pomohli. Během pandemie odpracovali v nemocnicích v součtu více jak 30 tisíc hodin. Jejich působení na odděleních velmi ocenili zejména zdravotníci, kteří se díky zapojení studentů mohli více soustředit na péči o pacienty s těžkým průběhem onemocnění. Proto si zaslouží alespoň takovéto poděkování,“ vysvětluje hejtman Martin Červíček.

V prosinci loňského roku, tedy v době, kdy už z rozhodnutí vlády končilo využívání institutu pracovní povinnosti, změnilo ministerstvo zdravotnictví metodiku kompenzací. Takzvané uznatelné náklady měli žáci prokázat zpětně, což ale již ve většině případů nebylo možné kvůli absenci účetních dokladů či jízdenek.

„Dle mého názoru mělo tyto finanční kompenzace hradit ministerstvo. To to však odmítlo. Proto vedení kraje schválilo poskytnutí darů, které mají být kompenzací za náklady způsobené plněním pracovních povinností, například za cesty do zaměstnání,“ popisuje náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek.

Studentům, kteří během jarní vlny epidemie pomáhali v nemocnicích v Královéhradeckém kraji, kraj vyplatil přes čtyři miliony korun jako odměny za pracovní povinnost. Finance na to obdržel od ministerstva zdravotnictví. Milion korun nyní rozdělil jako náhradu za vynaložené náklady.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…