Hejtman Čunek: Pane ministře, Vaše vyjádření je nepravdivé

07.03.2020 21:43

Reakce hejtmana Jiřího Čunka na nepravdivé vyjádření ministra vnitra Hamáčka ze dne 28. 2. 2020

Hejtman Čunek: Pane ministře, Vaše vyjádření je nepravdivé
Foto: repro youtube regionalnitelevize.cz
Popisek: Jiří Čunek

Vážený pane ministře,

seznámil jsem se s Vaší odpovědí ze dne 28.2.2020 na můj otevřený dopis ve věci posuzování zákonnosti rozhodování Zlínského kraje o investičním záměru výstavby nové nemocnice dne 16.12.2019. Pane ministře, musím konstatovat, že Vaše vyjádření je nepravdivé. Použil bych slovo lživé, ale chápu, že z Vaší úrovně jste si mnohé skutečnosti nezjistil a proto Vám je rád poskytnu.

1) V dopisu ze dne 28.2.2020 tvrdíte, že prověřování nebylo zahájeno na základě vlastní iniciativy Ministerstva vnitra, ale je reakcí na desítky podnětů a podání obdržených v uplynulém období. O tom, že to není pravda, svědčí, že váš odbor založil spis sp. zn. MV-182168/ODK-2019 již dne 17.12.2019, kde je pod pořadovým číslem 1. vložena listina, označená jako „Informace pro pana ministra“, kde je výslovně uvedeno, že Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly prověřuje na základě informací z médií způsob, jímž zastupitelstvo Zlínského kraje projednalo výstavbu nové krajské nemocnice. Totéž nám sdělili dopisem č.j. MV ČR, odboru veřejné správy , dozoru a kontroly č.j. MV-182169-2/ODK-2019 ze dne 18.12.2019. Ze spisu také zjistíte, že jednotlivé podněty občanů dorazily na ministerstvo mnohem později. Musím pochválit pracovníky vašeho odboru, že vše vedou velmi pečlivě.

Pane ministře, do lidské řeči přeloženo. Když zastupitelstvo 16.12.2019 zcela zákonně rozhodlo o výstavbě nové nemocnice, volali Vám vaši vyděšení sociální demokraté o pomoc a netajili se tím. Vládli totiž v našem kraji od roku 2008, kdy správně rozhodli, že zahájí rekonstrukci KNTB a dokončí ji do 25 let. Do roku 2017 stavbu nezahájili, ačkoliv na ni měli stavební povolení od roku 2011. Nemohli totiž. Přivedli nemocnici na hranici konkurzu, který museli odvrátit v roce 2013 za pomoci kraje a do konce svého mandátu v roce 2016 to nebyli schopni odpracovat. Proto nemohou strávit, že jiní věci řeší.

2) Napadáte mě, že osobně politicky ovlivňuji řešení této věci, vykonávám nátlak na úřední osoby a ovlivňuji úřední postup ministerstva při výkonu dozoru nad krajskou samosprávou, čímž zpochybňuji samotný systém dozoru nad rozhodováním krajů v samostatné působnosti. Nic z toho není pravda, což jistě potvrdí vaši kompetentní úředníci, protože s žádným z nich jsem osobně nekomunikoval, vyjma korespondence zaslané Vám a v kopii jim. Pokud tedy někomu něco vytýkám, pak jste to Vy, jako politický reprezentant a představitel tohoto ministerstva, který se však nemůže ohánět a skrývat za štít úřední osoby.

Vážený pane ministře, ještě jednou Vás žádám, nechte prosím rozhodovat nezávisle a nestranně své úředníky, kteří Vám jasně již v první informaci ze 17.12.2019 na str. 3 sdělili, že rozhodnutí zastupitelstva není nezákonné.

Pro Vaši úplnou informaci výše zmiňované dokumenty přikládám.

S pozdravem

Jiří Čunek
Hejtman Zlínského kraje

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přílohy

Příloha č. 1: Informace pro pana ministra
(3 listy)

dopis

dopis

dopis

Příloha č. 2: Obsah spisu č.j. MV-182169-2/ODK-2019
(2 listy)

Obsah spisu

Obsah spisu

Příloha č. 3: Dopis č.j. MV ČR, odboru veřejné správy, dozoru a kontroly
č.j. MV-182169-2/ODK-2019 ze dne 18. 12. 2019

dopis

dopis

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…