Hejtman Čunek: Situaci nám bohužel zhoršuje špatné rozhodnutí vlády

26.10.2020 22:02

Nemocnice a sociální služby ve Zlínském kraji jsou na 90 procentech svých kapacit.

Hejtman Čunek: Situaci nám bohužel zhoršuje špatné rozhodnutí vlády
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Aktuální epidemiologická situace, lůžkové i personální kapacity v nemocnicích stejně jako personální situace v sociálních zařízeních, ale i zapojení studentů, dobrovolníků či ambulantních specialistů bylo tématem Krizového štábu Zlínského kraje, který svolal v pondělí 26. října odpoledne hejtman Jiří Čunek.

„V současné době vidí ředitelé nemocnic, jako největší ohrožení poskytování péče v přeplněnosti lůžek pacienty, které si jejich rodiny nechtějí převzít do domácí péče, protože jsou covid pozitivní. Nicméně jejich zdravotní stav již nevyžaduje hospitalizaci. Zdravotníci proto apelují na rodiny hospitalizovaných, aby si své blízké vzali do domácího léčení, a umožnili tak uvolnění lůžek pro další potřebné pacienty. Nikdo z nás by opravdu nechtěl, abychom se dostali do stavu, kdy pacienti budou ležet na chodbách,“ shrnul požadavky lékařů hejtman Jiří Čunek s tím, že další hrozbou, která nám aktuálně hrozí, je nedostatek personálu jak v nemocnicích, tak i v sociálních službách.

Anketa

Babiš si stěžuje, že lidé dostatečně neomezili svůj pohyb a sociální kontakty. Myslíte, že vy osobně jste omezili pohyb a sociální kontakty dostatečně?

94%
6%
hlasovalo: 15047 lidí

„Situaci nám bohužel zhoršuje špatné rozhodnutí Vlády ČR ve věci nařízené práce mediků. Vláda chybně rozhodla, že seznamy mediků mají fakulty poslat hejtmanům krajů, kde mají školy sídlo, přičemž to mělo být dle místa trvalého bydliště studentů. Fakultní nemocnice, které mají podstatně víc zdravotního personálu v závislosti na počtu pacientů než naše nemocnice, tak mají naše studenty, které nutně potřebujeme. Už 14 dní v této věci vládu urgujeme, ale náprava nepřišla,“ připomněl hejtman Čunek a dodal: „Dále je potřeba, aby vláda vyhlásila pracovní povinnost pro ambulantní specialisty, které potřebujeme na doplnění služeb, třeba i na pracoviště bez covid pacientů. Opět o této věci jednáme dlouho, ale vláda se zřejmě bojí rozhodnout. Zatím se nám příliš nedaří získat větší počet bývalých zdravotníků či dobrovolníků, abychom doplnili nedostatek pracovníků v sociálních službách. Po dnešním jednání budou naši spolupracovníci oslovovat vytipované lidi, přes neziskové společnosti nebo přímo.“

Hejtman Jiří Čunek podepsal téměř 200 pracovních příkazů pro studenty středních i vysokých škol, avšak jak je výše uvedeno, musí být nejprve uvolněni z jiných krajů.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice