Hejtman Grolich: Co jsme řešili s exekucemi?

07.07.2021 6:37 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k řešení mechanismu pomoci lidem, postiženým tornádem, kteří jsou v exekuci

Hejtman Grolich: Co jsme řešili s exekucemi?
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Včera jsme svolali jednání zástupců všech nadací, které vyplácejí dary ze sbírek a všech starostů s asociací zastupující lidi v exekuci.

Jakýkoli dar totiž exekutor může normálně zabavit - i z těchto humanitárních sbírek. Máme ale řešení a asociace je připravena bezplatně obratem pomoct.

Problém je v tom, že ani asociace, ani nadace ani obec ani kraj nemá a nemůže mít přístup k seznamu lidí v exekuci. Je tedy potřeba, aby se lidé v exekuci při vyřizování darovacích smluv přiznali - jedině tak jsme jim schopní pomoct. Pokud exekuci “zamlčí”, což se bohužel děje, tak právě o ty peníze mohou přijít. Obratem do všech domácností poputují přes obce informační letáky s kontakty a nadace o tom samozřejmě všechny žadatele o podporu informují.

Dál se během dne řešilo, že z dotace od ministerstva nebudou tyto dary od nadací odečítány - ve stávajících podmínkách je to naformulováno tak, že by k tomu mohlo dojít. Ministryně ale slíbila, že nejbližší vláda tuto možnost úplně vypustí.

Taky jsem s ministryní řešil, aby dotace z MMR mohli dostat i lidé, co jsou v exekuci. Na tom se, už pracuje - musí to připravit ministerstvo spravedlnosti - metodiku, která řekne, že v tomto případě je lidem možné dotaci dát.

Prostě děláme všechno pro to, aby se i lidem s exekucí dostala co největší finanční podpora a exekutor jim na ni nemohl sáhnout. Těžké to mají už tak dost.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.