Hejtman Grolich: Dávejte pozor na dezinformace, které se šíří

30.06.2021 14:24

Obavy z bouřky v noci na dnešek se nenaplnily. Pro obce na Břeclavsku a Hodonínsku znamenala rychlou opravu asi 70 střech, kde se odtrhly plachty. Na místě se proto mohlo téměř bez průtahů pokračovat s úklidem po čtvrtečním tornádu. Nad postupem prací i dnes (30. června 2021) v Podivíně zasedal Krizový štáb Jihomoravského kraje.

Hejtman Grolich: Dávejte pozor na dezinformace, které se šíří
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Jihomoravský hejtman Jan Grolich důrazně upozorňuje lidi, aby si na sociálních sítích dali pozor na dezinformace. „Šíří se tam řada informací, které už nejsou aktuální. Sdílené příspěvky jsou často staré několik dní a spoustu věcí se mezitím vyřešilo. Když něco akutně potřebujeme, sdílíme to v médiích. Sledujte je,“ zdůraznil hejtman.

Domácnosti v zasažené oblasti se postupně znovu připojují na plyn. Denně se daří obnovit u stovek odběratelů. „Po dnešním dni by už mělo být bez plynu méně než 1000 lidí,“ prohlásil hejtman Jan Grolich.

Zástupci neziskových organizací v terénu neustále mapují potřeby místních. Mezi obyvatele obcí rozdali 680 balíčků první pomoci. „Ve skladech teď máme úplně všechno. Dnes ráno byla velká poptávka třeba po plynových vařičích a obratem jsme je začali do obcí ze skladů dodávat. Do budoucna víme, že budeme potřebovat rozvaděče, až se zavede provizorní elektrika. To je ale specifická věc, o které budeme jednat s firmami, co jsou schopné dodat jich větší množství. Tyto technické věci nedovážejte živelně,“ upozornil hejtman Jan Grolich.

Do konce týdne chtějí hasiči zajistit úklid suti, trámů a rostlinného odpadu v okolí obce. Jednotky i starostové při tom velmi ocení pomoc dobrovolníků. „Do konce tohoto týdne zahájíme spolu s Armádou ČR pomocí takzvaných nočních odřadů převoz materiálu z různých improvizovaných skládek, co vznikly v obcích. Všechen odpad soustředíme na tři určená místa – primárně ale do hodonínského areálu bývalé Plomy, protože je z hlediska ochrany životního prostředí nejlépe postavený a taky je nejbezpečnější,“ zmínil ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

20:07 Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě