Hejtman Grolich: Musíme udělat všechno pro to, aby venkov zůstal unikátním živým místem

30.10.2022 15:39 | Tisková zpráva

Během dvoudenní akce (27. – 28. 10. 2022) v Lednici Česká republika představila svůj Pakt o venkově, strategii, která spojuje občany, místní samosprávy a zainteresované strany s cílem podpořit rozvoj venkova v zemi.

Hejtman Grolich: Musíme udělat všechno pro to, aby venkov zůstal unikátním živým místem
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Členové Evropského výboru regionů (VR), zástupci českého předsednictví v Radě EU a Evropského parlamentu se také zavázali usilovat o skutečné oživení venkova a podepsali společné prohlášení „Společně pro inteligentní venkovskou Evropu“.

Potřeby občanů, žijících mimo hlavní městská centra, jsou hlavním tématem českého Paktu o venkově, který ve čtvrtek představili v Lednici v rámci semináře s celým názvem Komunitní místní rozvoj a chytré vesnice jako inovativní nástroje pro efektivní rozvoj venkovských oblastí. Seminář pořádala společně komise VR pro přírodní zdroje (NAT) a Evropský parlament, konkrétně jeho meziskupina pro venkovské, horské a odlehlé oblasti (RUMRA) a Chytré vesnice.

Komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski, který se k jednání online připojil, uvedl, že bez prosperujících venkovských oblastí nemůžeme mít udržitelnou a odolnou Evropu. „Potřebujeme, aby všechny politické snahy směřovaly k cílům vize venkova a ke zlepšení života všech lidí žijících na venkově,“ konstatoval komisař pro zemědělství.

Radim Sršeň, náměstek ministra pro místní rozvoj ČR a místopředseda komise NAT, řekl: „Aby došlo k územní soudržnosti, potřebujeme holistický přístup, propojující koncepty Smart Villages, Smart Cities. a Smart Regions. Musíme zmenšit rozdíly v rozvoji mezi městem a venkovem prostřednictvím evropských investičních fondů a nástrojů, jako jsou CLLD (Community-Led Local Development), a to pravidelným uplatňováním hodnocení územního dopadu a „kontroly na venkově“. Je třeba ještě upravit opatření a financování, aby se slova proměnila ve skutečné činy, aby se vize venkova stala skutečností.“

Dubravka Šuica, místopředsedkyně Evropské komise pro demokracii a demografii, promluvila k účastníkům prostřednictvím videoposelství, ve kterém zdůraznila důležitost zapojení národních, regionálních, místních orgánů a zúčastněných stran do Paktu venkova, abychom společně vybudovali světlou budoucnost pro venkovské oblasti.

Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje, konstatoval: „Jde o to, jak využít všechny zdroje, které máme k tomu, abychom dokázali řešit problémy venkova. Ať už jde o lokální energetiku založenou na obnovitelných zdrojích, ale také o technologie, které dokáží zlepšit dostupnost základních služeb v oblasti zdravotnictví, sociální péči, obchod, kulturu… Náš region - jižní Morava - by bez vesnic nebyl tím, čím je a musíme udělat všechno proto, aby venkov zůstal unikátním živým místem,“ uvedl k jednání hejtman Grolich.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18760 lidí

Franc Bogovič, spolupředseda meziskupiny Evropského parlamentu pro venkovské, horské a odlehlé oblasti (RUMRA) a chytré vesnice, řekl: „Pandemie i válka brutálně odhalily naši zranitelnost a naši závislost. Posílily naše odhodlání a naši odolnost. Inteligentní vesnice, které obohacují a podporují náš venkovský život, jsou velkou součástí řešení. Posilují venkovské komunity a poskytují jim potřebné nástroje k řešení jejich nedostatků. Naše venkovské oblasti mají potenciál být těmi nejlepšími flexibilními a tím pádem odolnými regiony našeho kontinentu s místní populací, která je autonomní a dokáže nacházet udržitelná řešení za běhu. To platí pro konektivitu (vysokorychlostní širokopásmové připojení), udržitelné a precizní zemědělství, elektronické zdravotnictví, cestovní ruch, energetiku, mobilitu, vzdělávání a sociální soudržnost.“

Hlavním tématem dvoudenního semináře v Lednici byly chytré vesnice a podpora jednotlivých fondů EU venkovu. Místní lídři, poslanci Evropského parlamentu, národní a regionální experti zde řešili, jak mohou různé úrovně správy i nestátní subjekty přispět k tomu, aby se dlouhodobá vize odrazila ve prospěch obyvatel venkova i v evropské legislativě. Diskutovali také o dalším postupu, pokud jde o současné finanční období EU a utváření budoucích programových období, na která se vztahuje dlouhodobá vize. Představili zde také příklady dobré praxe v Evropě od Estonska po Rakousko, od Maďarska po Španělsko.

Závěry a poznatky byly shrnuty v deklaraci „Společně pro inteligentní venkovskou Evropu“, tu účastníci přijali na závěr akce.

Pakt o venkově je jednou z iniciativ oznámených v dlouhodobé vizi Komise pro venkov zveřejněné na konci června 2021. Cílem paktu je mobilizovat veřejné orgány a zúčastněné strany, aby jednaly na základě potřeb a aspirací venkovských komunit. Má poskytnout společný rámec pro zapojení a spolupráci na úrovni EU, národní, regionální a místní úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

20:07 Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech