Hejtman Grolich: Oprava S-centra pro 120 klientů bude hotová za dva roky

03.09.2023 22:01 | Tisková zpráva

Nové, moderní zázemí a vybavení, bezbariérové prostředí a potřebné sociální služby přinese připravovaná oprava hodonínského S-centra. Zlepší se především celková bezpečnost objektu tak, aby splňoval současné evakuační standardy, sníží se výrazně náklady na provoz. Domov v S-centru najde více než stovka seniorů.

Hejtman Grolich: Oprava S-centra pro 120 klientů bude hotová za dva roky
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

Ničivé tornádo poškodilo budovu domova pro seniory v červnu 2021. Rekonstrukci S-centra představil hejtman Jan Grolich společně s radními Janou Leitnerovu a Vladimírem Šmerdou a architekty ve středu 30. srpna 2023 v Hodoníně na pracovním jednání se starosty a řediteli krajských sociálních příspěvkových organizací.

„Máme připravený architektonický projekt. Vznikne v podstatě úplně nové S-centrum s daleko vyšším komfortem pro 120 klientů,“ uvedl hejtman Jan Grolich. „Náklady na rekonstrukci se blíží necelé půl miliardě korun. Velkou část nákladů se kraji podařilo zajistit z dotačních zdrojů.“

„Probíhá zrychlené stavební řízení, takže bychom mohli začít na přelomu února a března 2024. Chceme celou stavbu stihnout nejpozději na podzim 2025. Řešíme opravy, dispoziční změny, ale také provozní úspory. Využijeme dešťovou vodu a na střechu by měla přijít fotovoltaika,“ vysvětlil radní pro oblast investic Vladimír Šmerda.

Návrh modernizace celého objektu a nové řešení přilehlé zahrady jsou dílem společnosti Adam Rujbr Architects s.r.o. V současné době probíhají v S-centru základní sanační práce a odvětrávání objektu, aby došlo ke snížení vlhkosti. V okolí S-centra budou také opraveny a rozšířeny pojížděné plochy, parkovací stání.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29568 lidí

„Moderní, opravené S-centrum nabídne zvýšení komfortu, soukromí a bezpečí klientů. Nově bude pro osoby s vysokou mírou podpory k dispozici 86 pokojů, z toho 34 dvoulůžkových a 42 jednolůžkových. Dále počítáme se čtyřmi jednolůžkovými pokoji pro odlehčovací službu, dvěma jednolůžkovými bariatrickými pokoji nebo samostatným pokojem přizpůsobeným pro paliativní péči,“ zmínila radní pro oblast sociálních věcí a rodinné politiky Jana Leitnerová a dále doplnila: „Nadále v regionu zasaženém tornádem podporujeme i rozšíření terénních sociálních služeb, protože nejen výzkumy, ale hlavně lidé s vyšší mírou potřeby chtějí prioritně zůstávat ve svém domově se svými blízkými. I to je důvod, proč kraj do budoucna chce masivnější podporu terénních či komunitních služeb.“

V souvislosti s opravou S-centra Jihomoravský kraj ustoupí od záměru výstavby domova se zvláštním režimem v Rohatci. „Původně jsme uvažovali o úplně novém domově v Rohatci. Dokončili jsme proto projektování, ale ukázalo se, že náklady by byly opravdu extrémní a v tuto chvíli bychom nebyli schopni financovat dvě podobné investice ve stejné lokalitě,“ řekl hejtman Grolich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…