Hejtman Grolich: Snadno poznáte, že cestujete v Jihomoravském kraji

01.02.2021 19:28

Zhruba od května omladí vozový park regionu 50 nových autobusů, první z nich dnes zástupci kraje, výrobců a dopravců představili veřejnosti. Během roku kraj objedná dalších jedenapadesát vozidel.

Hejtman Grolich: Snadno poznáte, že cestujete v Jihomoravském kraji
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

„Když se na zastávce sjedou autobusy z různých koutů jižní Moravy, často to tam vypadá ve stylu ´každý pes jiná ves´. Je škoda, že lidé často ani nevědí, co pro ně vlastně Jihomoravský kraj všechno dělá. A tohle je jedna z cest, jak to změnit – sjednotili jsme barvy a loga tak, aby časem všichni cestující věděli, že autobusy, ve kterých právě sedí, financuje Jihomoravský kraj,“ představil vozidla hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Nové autobusy jsou v souladu s novým vizuálním stylem Jihomoravského kraje - natřené červenou a bílou barvou s modrým logem, v dolní části vozidel je druhá z barev - stříbřitě šedá.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Aktuálně mají objednávky na dodávku nových autobusů uzavřeny 3 dopravci – ČSAD Kyjov (do konce dubna celkem 22 autobusů IVECO), BDS-BUS (do dubna 13 autobusů IVECO) a ČSAD Hodonín (15 autobusů SOR). Společnost ČSAD Ústí nad Orlicí pak brzy uzavře objednávku pro oblast Blanenska na dalších 51 autobusů SETRA a 4 hybridní autobusy Mercedes BENZ, které by měly na linkách IDS JMK začít jezdit od 1. října. Vozový park se bude obměňovat postupně.

„Cílem Jihomoravského kraje je provozovat veřejnou dopravu v kraji co nejefektivnějším způsobem. Pokud jsou starší vozidla stále funkční, mohou je dopravci dále využívat. Mnozí dopravci se přesto k obnově vozového parku rozhodli dobrovolně, vycházelo to jako ekonomičtější řešení,“ sdělil Jiří Crha, radní pro dopravu.

Vedení Jihomoravského kraje odhaduje, že se v nejbližších letech podaří obnovit až třetinu vozového parku, což je víc jak 200 autobusů. Všechny by měly být nízkopodlažní a moderně vybavené.

„Nově dodávaná vozidla jsou povinně vybavena silnou klimatizací a disponují zvětšeným prostorem pro umístění dětských kočárků a vozíků pro invalidy. Jihomoravský kraj rovněž z důvodu zvýšení bezpečnosti provozu a ochrany řidičů proti nakažlivým chorobám požadoval vybavení nových autobusů kabinou řidiče. Jako ochrana před chladem i před letními vedry budou sloužit zdvojená zatmavená okna, ta budou v IDS JMK novinkou,“ uvedl ředitel KORDIS JMK Jiří Horský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…