Hejtman Hašek: Na jih Moravy může zamířit z Číny přes pět miliard. Zájem je i o kvalitní víno

29.03.2016 20:50

Rámcová dohoda o spolupráci při realizaci projektů rozvoje infrastruktury mezi China Development Bank Corporation a Jihomoravským krajem a Memorandum o spolupráci v oblasti podpory exportu vína z České republiky do Čínské lidové republiky mezi významným čínským importérem potravin a vína Beijing Ershang Group Co.Ltd a Vinařským fondem.

Hejtman Hašek: Na jih Moravy může zamířit z Číny přes pět miliard. Zájem je i o kvalitní víno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Hejtman Jihomoravského kraje a předseda Vinařského fondu ČR Michal Hašek podepsal dnes za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky v Praze dva významné dokumenty. „Jedná se o významné dokumenty s čínskými partnery. Jednak za Jihomoravský kraj je to investiční memorandum s China Development Bank o alokaci 200 milionů Euro na investiční projekty v Jihomoravském kraji,  za Vinařský fond ČR memorandum s významným čínským importérem potravin a vína Beijing Ershang Group Co.Ltd o spolupráci v oblasti podpory exportu vína z České republiky do Čínské lidové republiky  - pilotně odběr moravského a českého vína za cca 100 milionů korun,“ uvedl hejtman Michal Hašek s tím, že je velmi rád, že v průběhu návštěvy čínského prezidenta J.E. Si Ťin-Pchinga dostal příležitost ke konkrétním krokům i Jihomoravský kraj.



„Intenzivně pracujeme na spolupráci s Čínskou lidovou republikou a jejími regiony od roku 2012. Máme konkrétní výsledky s pozitivním dopadem na jižní Moravu a naši regionální ekonomiku,“ řekl hejtman Hašek. Ten také připomněl, že rámcovou dohodu s čínskou bankou již projednali krajští radní.

„Musím zdůraznit, že se nejedná o úvěr kraje, takže podpisem nedošlo k zadlužení krajské samosprávy, ale budeme jednat o mechanismu, jakým budou vyhledávány jednotlivé investiční příležitosti. Na každý investiční projekt bude čínský partner uzavírat samostatnou smlouvu s konkrétními podmínkami s tím subjektem, který bude investorem v této infrastruktuře,“ řekl hejtman Hašek. Smlouvou se ještě budou v dubnu zabývat zastupitelé.

Významným dokumentem pro jižní Moravu, ale i celou republiku, je memorandum o spolupráci v oblasti vinařství. „Jako předseda Rady Vinařského fondu jsem dnes podepsal smlouvu o spolupráci s jednou z největších čínských firem, která se věnuje importu potravin a také alkoholických nápojů včetně vína – konkrétně do Pekingu. Tato společnost se zavázala v příštích třech letech odebrat moravské a české víno nejvyšší možné kvality, a to v hodnotě až 4 miliony Euro, tedy přes sto milionů korun,“ sdělil za Vinařský fond jeho předseda Michal Hašek.



Jak prozradil, Vinařský fond si cení čínského zájmu o moravská a česká vína. „Role Vinařského fondu v této věci bude spíše podpůrná. Vinařský fond bude mít roli z hlediska doporučení, zkušeností na trhu s vínem a také znalosti ocenění, které získali jednotliví vinaři nebo jednotlivá vinařství. Vlastní obchodní vztahy budou opět na bázi konkrétní čínské firmy a konkrétních moravských a českých vinařských firem,“ doplnil Michal Hašek, který věří, že více než pět miliard čínských investic a přes sto milionů za nákup moravského a českého vína je dobrá zpráva, se kterou se dnes vrátí na jižní Moravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.