Hejtman Havel: Nejsme tu od toho, abychom lidi strašili

13.02.2016 18:50

Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel zavítal do Kraslic. Se starostou města Romanem Kotilínkem hovořil nejenom o uprchlících, kteří momentálně pobývají v sousedním Klingenthalu, ale také například o školství a spolupráci s podnikateli.

Hejtman Havel: Nejsme tu od toho, abychom lidi strašili
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Karlovarského kraje JUDr. Martin Havel

Před dvěma týdny přesídlili do Klingenthalu první imigranti. Příhraniční města od sebe dělí jen pár metrů, a tak hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla zajímalo, jaká panuje v Kraslicích nálada. „Nejsme tu od toho, abychom lidi nějakým způsobem strašili a vyvolávali paniku, nicméně nesmíme situaci podceňovat. V příštím týdnu zasedá Bezpečnostní rada kraje, která se bude této problematice věnovat. Zároveň se domluvíme s vedením Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje, aby nás průběžně informovalo o vývoji situace na hranicích,“ uvedl Havel.

Starosta hejtmana ubezpečil, že v současné době je ve městě klid a lidé nemusí mít obavy. „Situaci průběžně monitorujeme, jsme v úzkém kontaktu se starostou sousedního města Thomasem Hennigem. Podle našich informací jsou v Klingenthalu ubytovány rodiny s dětmi i jednotlivci. Zatím si vyřizují potřebné doklady a navštěvují integrační kurzy. Do budoucna jich musí město podle stanoveného klíče přijmout až devadesát,“ upřesnil Kotilínek.

Během setkání přišla řeč také na školství. Před několika lety město založilo vlastní střední školu. Ta nabízí studijní obory, které vychází z potřeb místních zaměstnavatelů. „V učebních oborech máme první absolventy. Velmi nás pak těší kladné reference. Obecně výborně funguje spolupráce s firmami, které školu finančně podporují. Naší snahou je, aby studenti našli po absolvování školy odpovídající uplatnění,“ dodal Kotilínek.

V závěru setkání starosta připomněl, že v letošním roce oslaví Kraslická dráha 140. výročí. Termín oslav byl stanoven na 11. června. Lidé se mohou těšit na vypravení zvláštního vlaku v čele s parní lokomotivou, bohatý kulturní program a chybět nebudou ani historické osobnosti spjaté s místní železnicí, jako je například císař František Josef I. nebo Karel I.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.