Hejtman Kuba: Chceme podpořit i nové jihočeské občánky

27.11.2021 11:41 | Tisková zpráva

Jihočeský kraj představil starostkám a starostům dotace pro příští rok. Do obcí pošle v roce 2022 stovky milionů korun.

Hejtman Kuba: Chceme podpořit i nové jihočeské občánky
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba v Otázkách Václava Moravce

Webinář "Snáze ke krajským dotacím" proběhl v úterý 23. listopadu. Jeho cílem bylo seznámit jihočeské starostky a starosty s tím, jaké peníze jim může kraj nabídnout. A to jak z Krajského investičního fondu, tak z Programu obnovy venkova i dalších dotačních programů, kterých v roce 2022 kraj vyhlásí celkem 34.

"Webinář slouží k tomu, abychom dali jihočeským starostkám a starostům informaci o tom, jaké programy vypisujeme, o co mohou žádat. My se dlouhodobě snažíme podporovat spoustu nejrůznějších aktivit ve městech a obcích či ve sportovních klubech. Alokujeme na to částku téměř 650 000 000 Kč, což je skoro 10 % toho, co Jihočeský kraj dostane na daních od státu," řekl hejtman Martin Kuba.

Průvodcem webináře byl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro dotace Pavel Hroch: "Považoval jsem za důležité seznámit starosty se systémovými dotacemi ještě před tím, než budou vyhlášeny. Popsat změny a přesně je specifikovat. Dotace se budou týkat například environmentální výchovy, výsadby klimatické zeleně, máme tady „Obchůdek 21 plus“ na posílení maloobchodních prodejen v obcích a celou řadu dalších programů. Myslím, že tyto informace budou žadatelům velice prospěšné, a využijí dotační nabídku kraje v plném rozsahu." Náměstek Hroch si také pochvaloval mimořádný zájem starostů. Webináře se zúčastnilo přes 250 účastníků.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Kromě představení krajských dotačních programů pro rok 2022 starostové získali také návod, jak vyplnit elektronickou žádost a seznam kontaktů na odpovědné úředníky pro případ konzultací a pomoci. Hejtman Kuba využil tuto příležitost k představení Krajského investičního fondu: „Mezi Jihočeská města a obce jsme takhle v roce 2021 rozdělili 200 000 000 Kč. Vždycky to byly projekty, kde si ta obec třeba požádala o peníze od státu, podporu dostali od nás z kraje a část využili ze svého rozpočtu a najednou tady vyrostly stavby pomalu za miliardu, které by se nikdy nedaly realizovat.“

Hejtman představil i program na přivedení lékařů do Jihočeského kraje i na motivaci ke zvýšení porodnosti: "Chceme také podpořit nové jihočeské občánky. Jsme krajem, který chce, aby se jeho populace rozrůstala a vážíme si obcí i měst, které své občánky vítají a také je třeba ekonomicky motivují. Pokud obce dávají novým občánkům finanční dar, tak my jako Jihočeský kraj se k tomu přihlásíme a takové obci přidáme stejnou sumu až do výše pěti tisíc korun."

Záznam webináře naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.