Hejtman Netolický: Do životního prostředí a venkova půjde letos přes 105 milionů

03.05.2020 13:17

Koronovirová krize způsobuje hledání úspor nejen ve veřejných rozpočtech krajů, měst a obcí. Přestože je nutné některé dotační tituly omezit, rozhodl Pardubický kraj o zachování oblíbeného Programu na obnovu venkova v objemu 30 milionů korun. Celkově bude v rámci podpory venkova, životního prostředí a zemědělství rozděleno přes 105 milionů korun.

Hejtman Netolický: Do životního prostředí a venkova půjde letos přes 105 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

„Na letošní rok bylo v Programu obnovy venkova připraveno celkově 66,5 milionů korun. V rámci hledání dílčích úspor jsme se dohodli na úpravě celkového objemu na 30 milionů korun, což je z mého pohledu i v současné situaci dobrá zpráva pro starosty obcí. Původní předpoklady v rámci vývoje příjmů byly takové, že by prostředky obcím nebyly vypláceny vůbec. Naší snahou však je zvýšení objemu peněz do investic ve veřejném sektoru a tím pomoc hospodářství jako celku,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„I nadále pokračuje naše podpora fungování vesnických prodejen, protože v současné době plní ještě důležitější úlohu při zásobování obyvatel, než dříve. Změny se nedotknou například dotací na ekologickou výchovu, záchranné stanice, vodní hospodářství či pro začínající včelaře. Nezapomínáme ani na dotace na boj s kůrovcem a opatření související se suchem. Proto posílíme dotační titul na oplocenky, a to z osmi na deset milionů korun,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Zachování podpory pro obce je důležité i podle radního pro venkov, životní prostředí a zemědělství Václava Kroutila. „I v této složité situaci chceme zejména podpořit investiční činnost v obcích do tisíce obyvatel. Jsem také velmi rád, že zůstává zachována podpora venkovských prodejen. Celkově předpokládáme, že v rámci Programu obnovy venkova rozdělíme prostředky v celkovém objemu 30 milionů korun s tím, že dojde k navýšení požadované spoluúčasti u obcí z 30 na 50 procent.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…