Hejtman Netolický: Kostel sv. Jakuba v České Třebové čekají úpravy interiéru

13.08.2022 15:54

Pardubický kraj je připraven s obnovou pomoci

Hejtman Netolický: Kostel sv. Jakuba v České Třebové čekají úpravy interiéru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

Úpravy interiéru kostela sv. Jakuba Většího v České Třebové byla hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického s děkanem farnosti Milošem Kolovratníkem. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Českotřebovská farnost nyní připravuje úpravy a zmenšení lavic, což následně umožní výměnu elektroinstalace a další práce v sakristii. Odhad celé investice se pohybuje okolo tří milionů korun. Pardubický kraj by podle hejtmana mohl v příštím roce pomoci individuální dotací.

„Prostřednictvím našich krajských dotačních titulů podporujeme dílčí úpravy a opravy sakrálních staveb dlouhodobě. V případě kostela sv. Jakuba Většího v České Třebové se v loňském roce jednalo o obnovu soklu a vnější fasády sakristie, předtím jsme přispěli na obnovu vnější fasády a restaurování kamenných prvků, zaměření a stavebně historický průzkum či výměnu oken. Nyní je připraven projekt na práce v interiéru kostela, které by měly začít úpravami a zmenšením lavic, což by umožnilo následně úpravu elektroinstalace, ozvučení a další práce. Stávající umístění lavic není podle zástupců farnosti původní, a proto by změna neměla být v rozporu se stanoviskem památkářů,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Celý prostor by se stal vzdušnějším a umožnil by lepší pohyb například matkám s kočárky, seniorům či vozíčkářům. Farnost chce na příští rok podat žádost o dotaci na Ministerstvo kultury ČR v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Také my jsme v rámci rozpočtu Pardubického kraje připraveni dílčím způsobem pomoci, což je v souladu s naší domluvou a velmi dobrými vztahy s Biskupstvím královéhradeckým,“ nastínil další postup hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.