Hejtman Netolický: Kostel sv. Jakuba v České Třebové čekají úpravy interiéru

13.08.2022 15:54

Pardubický kraj je připraven s obnovou pomoci

Hejtman Netolický: Kostel sv. Jakuba v České Třebové čekají úpravy interiéru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

Úpravy interiéru kostela sv. Jakuba Většího v České Třebové byla hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického s děkanem farnosti Milošem Kolovratníkem. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Českotřebovská farnost nyní připravuje úpravy a zmenšení lavic, což následně umožní výměnu elektroinstalace a další práce v sakristii. Odhad celé investice se pohybuje okolo tří milionů korun. Pardubický kraj by podle hejtmana mohl v příštím roce pomoci individuální dotací.

„Prostřednictvím našich krajských dotačních titulů podporujeme dílčí úpravy a opravy sakrálních staveb dlouhodobě. V případě kostela sv. Jakuba Většího v České Třebové se v loňském roce jednalo o obnovu soklu a vnější fasády sakristie, předtím jsme přispěli na obnovu vnější fasády a restaurování kamenných prvků, zaměření a stavebně historický průzkum či výměnu oken. Nyní je připraven projekt na práce v interiéru kostela, které by měly začít úpravami a zmenšením lavic, což by umožnilo následně úpravu elektroinstalace, ozvučení a další práce. Stávající umístění lavic není podle zástupců farnosti původní, a proto by změna neměla být v rozporu se stanoviskem památkářů,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Celý prostor by se stal vzdušnějším a umožnil by lepší pohyb například matkám s kočárky, seniorům či vozíčkářům. Farnost chce na příští rok podat žádost o dotaci na Ministerstvo kultury ČR v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Také my jsme v rámci rozpočtu Pardubického kraje připraveni dílčím způsobem pomoci, což je v souladu s naší domluvou a velmi dobrými vztahy s Biskupstvím královéhradeckým,“ nastínil další postup hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.