Hejtman Netolický: Nechceme čekat, až nás budou kontaktovat různí spekulanti

12.05.2020 6:34

Zastupitelé schválili sedm milionů na inovační projekty pro boj s koronavirem.

Hejtman Netolický: Nechceme čekat, až nás budou kontaktovat různí spekulanti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo rozdělení sedmi milionů korun na individuální dotace pro inovační projekty na boj s koronavirem. Celkově bylo podpořeno 11 projektů z 23 došlých žádostí, které projednala odborná komise.

„Již na počátku koronavirové pandemie jsme byli v kontaktu s firmami, které jsou schopné svojí produkcí pomoci, a to jak výrobou dezinfekčních, tak ochranných prostředků. Jelikož chceme i do budoucna být více nezávislí na dodávkách ze zahraničí, tak jsme se rozhodli pro vyhlášení doslova bleskové výzvy. Do té se za jediný týden přihlásilo 23 žadatelů s projekty za více jak 19 milionů korun. Z těch odborná komise vybrala 11 projektů za sedm milionů korun. Zbývající projekty jsme předali agentuře Czech Invest a Pardubickému podnikatelskému inkubátoru pro případnou další spolupráci a podporu,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že společnosti kraj konzultoval také se zástupci Krajské hospodářské komory Pardubického kraje. „Na každém jednání krizového štábu kraje řešíme problematiku ochranných prostředků, kterých je na trhu stále nedostatek, byť se situace lepší oproti prvním týdnům od vypuknutí pandemie. Nechceme jen čekat, až nás budou kontaktovat různí spekulanti, ale chceme, aby náš kraj byl alespoň v některých segmentech ochranných prostředků nezávislý. I díky těmto projektům se nám to může podařit,“ dodal hejtman.

Podle krajské radní Hany Štěpánové, která byla součástí hodnotící komise, je především důležité, že se jedná o projekty využitelné i do příštích let. „I přesto, že v tuto chvíli projekty cílíme na boj s koronavirem, tak je samozřejmé, že budou využitelné i pro nemocnice, ordinace praktických lékařů, ale také pro veřejnost i v době pokoronavirové. Lidé s dobrými nápady měli jen velmi krátký čas na hledání cest, jak pomoci dalším obyvatelům. Mám radost,  že v našem regionu máme spoustu chytrých hlav a šikovných rukou,“ řekla Hana Štěpánová

Mezi podpořenými projekty se nachází hned několik iniciativ na výrobu roušek z nanomateriálů či respirátorů, ale také nízkonákladových polomasek s vyměnitelným filtrem ve verzi FFP2 a FFP3. Velmi zajímavé jsou také projekty na výrobu výtěrových tyčinek či odsávání aerosolu pro zubní lékaře nebo vývoj bezdotykového dávkovače dezinfekce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.