Hejtman Novák: Bez dobré práce lidi v kraji neudržíme

30.09.2015 16:20

Moravskoslezský kraj představil svoje investiční příležitosti. O region je zájem, firmy tu zvyšují počet zaměstnanců

Hejtman Novák: Bez dobré práce lidi v kraji neudržíme
Foto: rep
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Investiční potenciál Moravskoslezského kraje prezentovali jeho představitelé v čele s hejtmanem Miroslavem Novákem na konferenci INVEST MORE. Pod záštitou premiéra České republiky Bohuslava Sobotky, ministra zahraničních věcí ČR Lubomíra Zaorálka a prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého se dnes uskutečnila v Praze.

Prezentace navázala na červnové setkání více než 200 zástupců zahraničních i místních firem na konferenci GET MORE – Investiční příležitosti v Moravskoslezském kraji v Ostravě. Cílem organizátorů dnešního jednání – Moravskoslezského kraje a Agentury pro regionální rozvoj – bylo oslovit zástupce české vlády, velvyslanectví, ambasád, smíšených obchodních komor, konzultačních a právních společností, developerů, obchodní atašé a další aktéry na trhu s podnikatelskými nemovitostmi.

Podpora investic a podnikání patří dlouhodobě mezi priority Moravskoslezského kraje. „Bez dobré práce lidi v kraji neudržíme, region se nebude rozvíjet. Proto svými dlouhodobými aktivitami a opatřeními podporujeme podnikatelské subjekty. Je to naše priorita,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

To, že aktivita Moravskoslezského kraje v oblasti podpory investic a podnikání přináší výsledky, dokládají nejen informace o příchodu nových investorů, ale také rozšiřování výroby ve firmách, které už v regionu investovaly a úspěšně podnikají.

Až tři stovky lidí se chystá v následujících letech v novém závodě v Havířově zaměstnat švédská společnost Mölnlycke Health Care. Stavba by měla být zahájena koncem letošního roku. Nový výrobní závod bude stát v areálu bývalého Dolu Dukla. Investice v Havířově má dosáhnout téměř 1,6 miliardy korun. „Přední světový výrobce jednorázových chirurgických setů, prostředků pro ošetřování ran a poskytovatel služeb v oblasti zdravotnictví chce provoz spustit nejpozději v polovině roku 2017,“ potvrdil hejtman Miroslav Novák. Mölnlycke již v karvinské průmyslové zóně Nové Pole jeden výrobní závod má, pracuje v něm přes 600 zaměstnanců.

Dalším příkladem toho, že i firmy, které už v kraji působí, se dále rozvíjejí, je italský výrobce litých kol pro automobilový průmysl Cromodora Wheels. Tato společnost má v plánu do roku 2020 navýšit produkci ve výrobním závodě v Mošnově na Novojičínsku o téměř 50 procent.

Také výrobce automobilových světel Varroc Lighting Systems přijme v následujících měsících v Moravskoslezském kraji přes 100 inženýrů do vývoje. Stejný počet techniků bude hledat i v roce následujícím. V letech 2015 až 2019 firma investuje do závodů v Šenově u Nového Jičína a Rychvaldu na Karvinsku 1,28 miliardy korun.

I největší IT společnost v Ostravě Tieto Czech v roce 2014 přijala téměř 250 nových pracovníků a nyní zaměstnává přes 2000 IT specialistů.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák v posledních dvou letech také několikrát navštívil Čínu s cílem podpořit investice a obchod a spolupráci mezi malými a středními podniky. S provinciemi Jiangsu a Hebei Moravskoslezský kraj podepsal memorandum, kterým obě strany stvrdily přání spolupracovat v oblastech vědy, technologií, kultury, cestovního ruchu, humanitních věd, vzdělání, ochrany životního prostředí, zelených technologií, ve výrobě oceli, strojírenství, informatice, elektronice a dalších oborech. „Spolupráce s druhou nejsilnější ekonomikou světa je pro náš kraj důležitá. Kdyby se povedlo přivést sem čínského investora třeba k výstavbě moderního česko-čínského technologického parku, či realizovat jakýkoliv jiný jejich podnikatelský záměr, přineslo by to lidem v regionu práci a pozvedlo hospodářství,“ míní moravskoslezský hejtman.

Upozornil, že letos v červenci už podruhé za poslední rok navštívila Moravskoslezský kraj čínská velvyslankyně v Česku. Návštěva byla přelomová v tom, že ji tentokrát doprovázela i skupina čínských investorů. „Zástupce Čínské investiční společnosti zaujala možnost investovat do letecké nákladní přepravy v Mošnově.

Čínští investoři si vyhodnotili, že krajské Letiště Leoše Janáčka Ostrava má z pohledu cargo přepravy velký potenciál. A není vyloučena ani investice do osobní přepravy. Ale samozřejmě vše chce svůj čas, jednání s Asiaty jsou obecně vždycky dlouhá,“ konstatoval Miroslav Novák s tím, že i varianta prodeje mošnovského letiště je možná. I proto, že právě končí desetiletá blokační lhůta od doby, kdy Česká správa letišť mošnovské letiště převedla na Moravskoslezský kraj. V ní kraj nesměl letiště prodat.

Hejtman také potvrdil, že aktuálně jsou na cestě do regionu ještě další dva investoři.

„Je téměř jisté, že se v mošnovské zóně začne v následujících měsících zabydlovat významná společnost. V první etapě hodlá do svého podnikání v Moravskoslezském kraji investovat dvě miliardy korun a počítá do budoucna i se znásobením svého vkladu. Přinese do České republiky moderní technologie, postaví halu s unikátním zařízením a zaměstná okolo dvou set kvalifikovaných lidí. Jednáme také s investory z britských ostrovů. I tato jednání vypadají slibně,“ prohlásil hejtman Miroslav Novák.

„Kraj má potenciál se dále rozvíjet a připravují se další nové plochy pro investory. Dokladem technické tradice regionu je zasídlení řady firem světových značek v kraji,“ dodává ředitelka krajské Agentury pro regionální rozvoj Petra Chovanioková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…