Hejtman Novák: Hospodaření Moravskoslezského kraje je stabilní, odpovědné a nerizikové

27.05.2015 9:02

Ministerstvo financí opět potvrdilo: Moravskoslezský kraj hospodaří bez chyb

Hejtman Novák: Hospodaření Moravskoslezského kraje je stabilní, odpovědné a nerizikové
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav Novák (ČSSD)

Ministerstvo financí zkontrolovalo, zda Moravskoslezský kraj v loňském roce hospodařil v souladu se zákonem a dalšími předpisy. Zprávu o výsledku přezkoumání hospodaření, které ministerstvo provádí na základě zákona č. 420/2004 Sb., v pondělí 25. května převzal hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Ministerští úředníci zjistili, že majetek kraje byl v roce 2014 využíván účelně a hospodárně v souladu se zájmy kraje a úkoly vyplývajícími ze zákona o krajích. Nezjistili chyby, nedostatky, neodhalili žádná závažná rizika, která by mohla mít negativní dopad na hospodaření územního celku v budoucnosti.

„Mám radost, že tento pozitivní závěr muselo ministerstvo financí vyslovit už pojedenácté a potvrdit tak fakt, že hospodaření Moravskoslezského kraje je stabilní, odpovědné a nerizikové,“ uvedl hejtman Miroslav Novák.

Úředníci ministerstva financí prověřovali plnění příjmů a výdajů rozpočtu Moravskoslezského kraje, finanční operace, náklady a výnosy územního celku, hospodaření a nakládání s prostředky z Národního fondu a ze zahraničí poskytnutými na základě mezinárodních smluv. (Pozn.: Zahraniční prostředky z EU kontrolují na základě vládního usnesení č. 760 z roku 2007 jiné subjekty.) Ministerstvo financí také kontrolovalo, jak kraj nakládá s prostředky poskytnutými ze státního rozpočtu, jak hospodaří s majetkem, prověřovalo zadávání a realizaci veřejných zakázek. Kontroloři se zaměřili také na stav pohledávek a závazků a nakládání s nimi, ručení za závazky fyzických a právnických osob, zástavy movitých a nemovitých věcí, zřizování věcných břemen a účetnictví.

„Závěrečná zpráva mimo jiné ukázala, že kraj nemá žádný zastavený majetek, podíl pohledávek na krajském rozpočtu je 0,43 procenta a podíl závazků dosahuje 7,24 procenta,“ upřesnil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách