Hejtman Petera: Střední Čechy brzy nabídnou nové atraktivní možnosti vodní turistiky

23.03.2015 13:31

Další možnosti rekreace a turistiky brzy nabídne Polabí ve středních Čechách. Už letos se začnou budovat nová veřejná přístaviště pro lodě hotelového typu i pro výletní vyhlídkové lodě, ale také pro malá rekreační plavidla a hausbóty.

Hejtman Petera:  Střední Čechy brzy nabídnou nové atraktivní možnosti vodní turistiky
Foto: red
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD)

Během třetího čtvrtletí 2015 se začne stavět přístaviště Nymburk a Čelákovice. Pokud se podaří získat včas stavební povolení, mohly by se zahájit stavby na Mělnicku. Projekt, který dlouhodobě prosazuje hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) by měl zahrnovat v první vlně 9 nových veřejných přístavišť. Jejich síť má postupně vznikat i na Vltavě, první vlaštovkou je Davle, kde se začne se stavbou v posledním čtvrtletí 2015.

„Nová veřejná přístaviště by měla vzniknout od Neratovic až po Kolín. Kromě Nymburka, Čelákovic, Neratovic, Osečku a Mělníka by měla vyrůst ještě v Lysé nad Labem, Sadské, Poděbradech a v Kolíně. Slibujeme si od toho zvýšení turistického ruchu v našem kraji podle vzoru Baťova kanálu. Tento způsob turistiky je velice populární v západní Evropě, takže předpokládáme příliv turistů i ze zahraničí,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera.

Města už před pěti lety sepsala dohodu o spolupráci

Mělnický přístav na soutoku Labe a Vltavy je významné mezinárodní lodní logistické centrum a křižovatka mezi různými druhy dopravy. Za posledních několik let do jeho rozvoje investovala společnost České přístavy asi 700 milionů korun. Přístav si v doprovodu generálního ředitele Českých přístavů Miroslava Černého a ředitele mělnického přístavu Jana Šnejdárka prohlédl hejtman Miloš Petera ve čtvrtek 19. března 2015. „Je tu vidět ohromný kus práce. Viděl jsem přístavní protipovodňovou hráz navýšenou minimálně na stoletou vodu a také opravené zázemí přístavu. Diskutovali jsme i o využití materiálu vytěženého z koryta Labe, který přístav nabízí za velmi příznivou cenu. Obce, které by o zeminu měly zájem, se mohou obrátit přímo na kraj,“ dodal hejtman Petera.

Města, ve kterých se plánují přístaviště, už před pěti lety sepsala dohodu o spolupráci, kterou Miloš Petera ještě jako nymburský starosta inicioval. „V Nymburce se také proto zřídila obecně prospěšná společnost Plavba po Labi, která bude zajišťovat propagaci této turistiky a připravovat široký program využití Labe pro rekreační, sportovní a kulturní aktivity a starat se o co nejvyšší komfort turistů,“ dodal Petera.

Všechna přístaviště budou veřejná

Kapacita stání v nových přístavištích bude 10 až 16 rekreačních plavidel, samostatně bude zastávka pro osobní loď. Lodě pro malou rekreační plavbu, jako například čluny, kabinové lodě s ubytováním zvané hausbóty mají zpravidla délku do 10 metrů. V přístavech si výletníci budou moci doplnit vodu, připojit se na elektrickou energii a zbavit se odpadu. „Všechna přístaviště budou veřejná. Pro kotvení bude povoleno 48 hodin. V tuto chvíli ještě není jasné, ve kterém přístavišti bude možnost doplnit paliva,“ uvedl zástupce ředitele Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) Jan Bukovský.

Ředitelství vodních cest vybuduje a bude provozovat vlastní přístavní mola, města a obce je doplní parkovišti a další infrastrukturou a sociálním zázemím. Náklady na stavbu jednoho přístaviště se budou pohybovat mezi 15 až 20 miliony korun. Stavby financuje ŘVC prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, města základní infrastrukturu mimo řeku a následnou péči o objekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…