Hejtman Půta: Další krok k navýšení počtu lůžek v pobytových zařízeních sociálních služeb

14.09.2020 20:21

Velkou rekonstrukcí má projít areál bývalé Léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí. Liberecký kraj, jenž je jeho vlastníkem, dnes podepsal memorandum se společností SeneCura, na jehož základě by zde mělo vzniknout nové zařízení sociální péče.

Hejtman Půta: Další krok k navýšení počtu lůžek v pobytových zařízeních sociálních služeb
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

„Dohoda se společností SeneCura je dalším krokem k navýšení počtu lůžek v pobytových zařízeních sociálních služeb v Liberecké kraji. Jsem rád, že tento významný investor, který provozuje domovy důchodců nebo domovy se zvláštním režimem již v několika krajích, hodlá spolupracovat i s Libereckým krajem a pro svůj záměr se rozhodl využít prostor bývalé léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V nově vybudovaném areálu by měl vzniknout domov se zvláštním režimem, jehož kapacita bude čtyřicet lůžek pro duševně nemocné do 30 let, dále domov pro seniory s dvaceti lůžky pro duševně nemocné nad 60 let a také dále 10 lůžek domova pro osoby se zdravotním postižením a 10 lůžek pro odlehčovací službu.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

„Cílem Libereckého kraje je zajistit dostatečný počet lůžek v domovech sociální péče. Spolupráce se společností SeneCura by tento trend mohla naplnit. Pokud bude projekt úspěšný, vzniknou v regionu i nová pracovní místa,“ zmínil Pavel Svoboda, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

„Hodláme tu vybudovat moderní, plně bezbariérové zařízení, odpovídající současným požadavkům na komfort a bezpečí klientů. Náklady se budou pohybovat okolo šesti milionů eur, hotovo by mělo být v roce 2023. Práci tu najde 45 až 50 lidí,“ sdělil jednatel společnosti SineCura Anton Keller.

Liberecký kraj dlouhodobě počty lůžek v sociálních zařízeních navyšuje. V domovech se zvláštním režimem v základní síni Libereckého kraje jich v období 2016–2021 přibylo 188, v domovech pro osoby se zdravotním postižením 24 a v chráněném bydlení 23.

Podle náměstka Svobody bude navyšování počtu lůžek pokračovat. „Liberecký kraj uchystal například projekt na rozšíření kapacity v Domově důchodců Velké Hamry, kde by mělo do dvou let vzniknout dalších 45 nových míst. Podařilo se nám také zlepšit zázemí v domovech pro zdravotně postižené a navýšit v nich kapacitu; zejména na Českolipsku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…