Hejtman Půta: Liberecký kraj požaduje jasné garance polské vlády

01.10.2019 6:34

Komentář na facebookovém profilu k vyjednávání o podmínkách rozšíření těžby v polském dole Turow.

Hejtman Půta: Liberecký kraj požaduje jasné garance polské vlády
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Včera skončila lhůta pro připomínkování dokumentace záměru rozšíření těžby v polském dole Turow na životní prostředí EIA. Chci poděkovat všem, kteří svoje připomínky poslali, pracovali na nich, zúčastnili se informativního setkání v Chotyni, nebo veřejného projednání záměru v Bogatynii a dlouhodobě se tématu věnují.

Děkuji obyvatelům, starostům, zastupitelům, aktivistům, úředníkům, novinářům, prostě všem, kteří chtějí odpovědi na otázky, které musí napadnout každého, kdo v okolí dolu žije a to bez ohledu na to, v které části Trojzemí to je a jaká je jeho mateřská řeč.
Ptáte se, co se bude dít dál?

Ve čtvrtek a v pátek proběhnou ve Wroclawi mezinárodní expertní konzultace, kde budeme znovu uplatňovat naše připomínky k záměru. Včera jsem oslovil pana ministra Richarda Brabce s prosbou a žádostí o jasné stanovisko zástupců Ministerstvo životního prostředí na tomto jednání a odmítnutí záměru rozšíření těžby jako celku. Ja se pokusím zopakovat stanovisko Liberecký kraj, se kterým jsem tak trochu nepřeložen neuspěl na veřejném projednání v Bogatynii. Snad mi znovu nebudou měřit čas, překladatelku budeme mít pro jistotu vlastní.

Polsko vyrábí 84 procent elektřiny z hnědého uhlí a ještě dlouhé roky se to bohužel nezmění. Je to smutná, ale z naší pozice jen těžko ovlivnitelná skutečnost. Také proto udělá investor, polská statni firma PGE, všechno proto, aby v těžbě pokračovala a využila celé ložisko. Budou těžit stejně jako těžíme my v Česku, nebo naši sousedé v Německu. Zatím zařídit fungování energetiky bez uhlí stále neumíme. Bohužel...

Liberecký kraj požaduje jasné garance polské vlády za případné škody, ovlivnění zdrojů pitné vody, stavu povrchových vod a toků, poškození životního prostředí, překročení limitů hluku a zvýšené prášnosti. Žádáme vybudování monitorovací sítě, která bude dodržování všech limitů dlouhodobě kontrolovat a garantovat. V případě porušení závazků a norem podpoříme obyvatele a obce při podání sousedských žalob na investora.

Bude to ještě dlouhá cesta, ale vzdát to nesmíme. Kvůli našim a jejich dětem. Kvůli všem, kteří tady žijí a mají tady svůj domov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…