Hejtman Půta: Liberecký kraj vyvěsí největší českou vlajku. Připomene sto let od založení Československa

24.10.2018 14:01

Liberecký kraj nechá na budovu přilehlého Evropského domu vyvěsit největší českou vlajku. K jejímu ukotvení dojde v pondělí 29. října.

Hejtman Půta: Liberecký kraj vyvěsí největší českou vlajku. Připomene sto let od založení Československa
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Vlajka o rozměrech 18 x 12 metrů je zapsána v České databance rekordů. Smyslem symbolického vyvěšení je připomenout sté výročí vzniku samostatného československého státu. Vlajku vyrobila liberecká firma Libea.

„Vyvěšení největší české vlajky není jen o tom poukázat na rekordní zápis do České databanky rekordů. Smysl je mnohem hlubší. Letos si připomínáme sto let od založení samostatného československého státu. Občané kraje si mohou skrze tento symbolický akt uvědomit význam českých dějin. Chci poděkovat liberecké firmě Libea z Vratislavic nad Nisou za spolupráci při prezentaci největší české vlajky ve městě, ve kterém vznikla,“ uvedl hejtman Martin Půta.   

Vlajka nemůže být vyvěšena v den konání státního svátku, neboť je v neděli 28. října součástí programu rekordů a kuriozit pořádaného Agenturou Dobrý den v Pelhřimově. Vlajka bude dopravena do Liberce následující den.

Libereckému kraji zapůjčila Agentura Dobrý den vlajku bezplatně. Z důvodu velikosti však kraj na své náklady musí zabezpečit kotvící systém a bezpečnostní uchycení nejen u střechy budovy Evropského domu, ale i po celém obvodu vlajky. Náklady jsou odhadovány na 15.000 korun včetně demontáže a dopravy z Pelhřimova a zpět.

Největší českou vlajku o rozměrech 18 x 12 metrů a hmotnosti téměř 25 kilogramů mohli lidé poprvé spatřit dne 16. ledna na Masarykově náměstí v Pelhřimově. Náměstím ji neslo dvacet studentů místní průmyslové školy. Plocha vlajky je necelých 219 čtverečních metrů. Ušila ji liberecká společnost Libea, která vyrábí vlajky, prapory a reklamní bannery.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.