Hejtman Půta: Nám všem musí být jasné, že něco děláme špatně

01.03.2021 9:09

Třicátý dopis starostkám a starostům z Libereckého kraje

Hejtman Půta: Nám všem musí být jasné, že něco děláme špatně
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

Vážení a milí, paní starostky, páni starostové, čtenáři mého pravidelného nedělního hlášení,

na zahradě rozkvetly první sněženky a nedělní sluníčko bylo už jarní. Odpočinkový pracovní den na zahradě pro mě byl odměnou nejenom za poslední pracovní týden.

Ten byl ve znamení další diskuse o stavu země uprostřed koronavirové krize, která zasáhla nejenom zdravotnictví, ale zastavila v podstatě celou společnost. Pokud se na situaci podíváme se zkušeností posledního roku, tak nám všem musí být jasné, že něco děláme špatně. Něco musíme dělat významně hůř než většina okolních zemí. Naše současná čísla o nemocných, hospitalizovaných a mrtvých jsou nejhorší v Evropě. Možná jsem snílek, ale čekal bych navzdory předvolební atmosféře snahu lídrů této země domluvit se na společném postupu a mluvit k lidem jasnou a srozumitelnou řečí. Čas na hledání chyb a osob za ně odpovědných bude, až se dostaneme z nejhoršího.

Současnou smutnou situaci můžeme samozřejmě hodit na jiné. Můžeme plamenně mluvit o neschopné vládě, chaotickém řízení zdravotnictví, nelogických vládních opatřeních nebo nedostatku odvahy při omezování skutečných ohnisek epidemie. Také o zrádných hejtmanech, kteří měli řešit krizi bez Babiše a nouzového stavu nebo o imaginárních lidech, kteří nedodržují opatření, a my za ně trpíme. Takhle to házíme na druhé už nějakou dobu a dotáhli jsme to k dalšímu lockdownu. Jenže bez naší aktivní účasti a respektu nejenom k platným opatřením, ale především ke svému okolí, se nezmění nic.

Nová opatření jsou nepříjemná a tvrdá, na tři týdny významně omezí možnost cestování po zemi, především v rámci volného času. Jenže bez omezení počtu sociálních kontaktů se bohužel neobejdeme a čísla posledních dní ukazují, že stávající omezení nejsou dostatečná. Ostatně příběhy o zavřených, ale přesto plných horských střediscích, na černo otevřených hospodách a dalších podobných situacích asi slyšel skoro každý z nás. Vzkaz od sousedů, kteří před námi v podstatě zavřeli hranice, je ale myslím jasný.

Anketa

Stydíte se před zahraničím, jak Česko zvládá covid-19?

28%
72%
hlasovalo: 15061 lidí

Vláda tak zatáhla za záchrannou brzdu, vyhlásila se souhlasem většiny poslanců nový nouzový stav a schválila nová omezení a opatření, včetně významného omezení pohybu. Uvidíme, jestli zpomalíme a podaří se nám šíření nemoci zastavit. Část odborníků otevřeně volá po zastavení továren a další výroby na alespoň krátkou dobu. Vládní opatření místo toho počítají s povinným testováním zaměstnanců ve firmách. Snad to bude fungovat i stačit a k uzavření firem nakonec nebude třeba v dalších týdnech přistoupit.

První týden provozu tří očkovacích center přinesl významné navýšení počtu provedených očkování, které jsme schopni v kraji zajistit. V příštím týdnu se přiblížíme tisíci dávkám každý den. Toto číslo zatím nemůže být vyšší – v příštích týdnech budeme mít k dispozici pro celý kraj 4 680 dávek vakcíny Pfizer, zásobování vakcínami AstraZeneca a Moderna je zatím trochu nepředvídatelné. Moderny dorazilo do skladu krajské nemocnice 1 900 dávek na další dva týdny a AstraZeneca byla v pátek krácena na 1 400 dávek. Vakcínou Moderna budeme ve spolupráci s městy a praktickými lékaři pokračovat v očkování klientů domovů s pečovatelskou službou a také zaměstnanců terénních sociálních služeb, AstraZeneca bude určena pro prioritní očkování pedagogů a vybraných příslušníků integrovaného záchranného systému.

Za rychlejším spuštěním očkování učitelů v minulém týdnu byla právě naše snaha použít vakcínu, která čekala v lednici na úpravy Centrálního rezervačního systému. Dnes už bylo v našem kraji registrováno 3 368 pedagogů a od zítra se spustí registrace seniorů nad 70 let, kterých v kraji žije více než 41 tisíc. Měl by tak skončit stav, kdy jsme v posledních dnech neměli dostatek zájemců o volné termíny v očkovacích centrech. Každý start podobně velké operace, jakou je i očkování proti COVID-19, přináší problémy. Prosím proto všechny o trpělivost, a to nejenom při registraci a rezervaci termínu pro naše blízké.

Chci poděkovat všem ženám a mužům v první linii a také všem, kteří v příštích třech týdnech nemohou zůstat na home office a musí do práce. Buďme prosím ohleduplní a vzpomeňme si na příběhy, které se odehrávají kolem nás a bohužel nemají vždy dobrý konec. Dávejme pozor na sebe a své blízké. Snižovat riziko může v těchto dnech každý z nás.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.