Hejtman Půta: Opět trefa vedle od bývalé elitní běžkyně

02.03.2016 14:13

Se zájmem jsem si přečetl vyjádření Zuzany Kocumové ze Změny pro Liberecký kraj, kdy jako krajská zastupitelka vyjádřila k bodu, který měla předkládat radní pro školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Alena Losová na projednávání Rady LK.

Hejtman Půta: Opět trefa vedle od bývalé elitní běžkyně
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Z toho důvodu ostatně program a materiály pro jednání rady všem předsedům klubů dáváme předem k dispozici.

Za poněkud nešťastné považuji, že svůj názor neposlala předem členům rady, což je právě cílem sdílení těchto materiálů se zastupiteli. Její argumenty mohli radní na poradě, která předcházela jednání Rady LK, projednat a zohlednit v diskuzi. Navíc v pondělí jsme o bodu, který se zabývá Dotačním programem Významné kluby a reprezentace, jednali s radní Alenou Losovu a předsedou Sportovní komise Libereckého kraje Vladimírem Boháčem, a tak i na tomto setkání jsme mohli připomínky paní Kocumové vzít v potaz.

Právě na základě výsledků zmíněných jednání bod dnes Rada LK neprojednávala. Návrh předložený resortem školství, mládeže, sportu a tělovýchovy považuji za dotační pseudoprogram a s jeho zněním se většina radních neztotožňuje. O jeho podmínkách chceme znovu diskutovat se členy sportovního výboru, ve kterém jsou zastoupeni členové nominovaní všemi stranami zastoupenými v Zastupitelstvu Libereckého kraje.

Jak jsem již v minulosti říkal, chceme podpořit i individuální a méně populární sporty. Zasloužili by si to například novoborští šachisté, kteří jsou úspěšnými reprezentanty nebo plavci z České Lípy, z jejichž klubu pochází i olympionička Petra Chocová. Ostatně je nutné podotknout, že při přípravě dotačních titulů vycházíme ze strategie sportu, kterou připravila sama Zuzana Kocumová v roce 2013, kdy byla náměstkyní Libereckého kraje. Její strategie nepředpokládá přímou podporu jiných, než kolektivních sportů.

Na rozdíl od paní zastupitelky Kocumové nebudu neustále spojovat FK Jablonec se jménem pana Pelty nebo HC Bílí Tygři se jménem pana Syrovátka, ale především s jejich výkony a úspěchy, které rozhodně nejsou zanedbatelné. Hokejisté Bílých Tygrů o víkendu hráli oslnivý zápas a připsali si rekordní zápis v počtu výher, vyhráli Prezidentský pohár a základní část hokejové extraligy. Další skvělý úspěch zaznamenali volejbalisté Dukly Liberec, kteří znovu získali Český pohár, o víkendu vyhráli v ligových utkáních fotbalisté Slovanu Liberec i Baumitu Jablonec a florbalisté zahájili boj o play off v nejvyšší soutěži. A ve výčtu dalších úspěšných sportovců lze pokračovat. Skvělé výsledky mají třeba dálkoví potápěči, mladí atleti, lyžaři a jiní. Prostě výborná reprezentace Libereckého kraje nejenom v České republice. Já osobně se za podporu reprezentace kraje a významných sportovních klubů, kteréhokoli odvětví, postavím.

Blíží se krajské volby, a tak jsem si na okopávání kotníků ze strany Zuzany Kocumové už zvykl. Vášnivá kritika, i když nepravdivá nebo postavená na neúplných informacích, není pro zastupitelku Kocumovou ničím neobvyklým. Stačí vzpomenout její nedávné tvrzení o tom, že Liberecký kraj nakupuje předměty do tomboly hejtmanského plesu. V posledních čtyřech letech ovšem Liberecký kraj nikdy dary do slosování nenakupoval. Ač se později pracovníkům odboru, který toto zajišťuje, omluvila na facebooku za své tvrzení, uplynulo pouhých čtrnáct dní a se stejnou lží opět vyrukovala v novinovém článku.

U člověka, který se rád prezentuje jako vrcholový sportovec, bych osobně očekával více fair play a ne, že kritizuje bod, který se na Radě LK vůbec neprojednává. Což je podobné, jako její tvrzení o nákupu darů na ples nebo kritika výtěžku z plesu, dva měsíce před jeho konáním. Pevně věřím, že díky aktivitě zastupitelů typu Zuzany Kocumové neskončíme v zemi, kde zítra již znamená včera. V  zemi, kde úspěšní a elitní sportovci končívali v lepším případě v továrnách a v horším v pracovních táborech nebo ve vězení.  Rozdmýchávání vášní a závisti za slušnou krajskou politiku nepovažuji.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…