Hejtman Schrek: Pro příští rok potřebuje kraj 1,3 miliardy korun na plošné financování sociálních služeb

17.07.2021 16:50

Kraj Vysočina v řádném termínu odesílá pravidelnou žádost o dotaci na financování regionálních sociálních služeb pro rok 2022 na Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Hejtman Schrek: Pro příští rok potřebuje kraj 1,3 miliardy korun na plošné financování sociálních služeb
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Vítězslav Schrek

„Požadovaná výše dotace pro příští rok je uvedena jako optimální v částce 1,371 miliardy korun a vychází z aktuálních potřeb poskytovatelů napříč regionem.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Do požadavků na financování se promítlo plánované navýšení pobytových kapacit na Žďársku, kde bude nově nabídnuto 80 pobytových míst. V Jihlavě je v areálu nemocnice ve výstavbě 76 lůžek domova se zvláštním režimem, 56 lůžek domova pro seniory a 6 lůžek odlehčovací služby pro Domov Ždírec, která budou uvedena do provozu k 1. 1. 2023, ale v žádosti počítáme i s možností dřívějšího otevření. V celkovém požadavku kraje jsme na rozšíření kapacit kalkulovali 35 miliónů korun i s ohledem na to, že Domov Háj a Domov Kamélie Křižanov budou plně transformovány a budou mít rozšířené personální vybavení,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

V rámci žádosti adresované MPSV Kraj Vysočina avizuje adekvátní nárůst nákladů na poskytování sociálních služeb i v roce 2023 z důvodu provozu nových domovů pro seniory v Jihlavě i Žďáru nad Sázavou, u kterých se už předpokládá celoroční financování. Do provozu budou po rekonstrukci objektu stávajícího azylového domu uvedeny také noclehárna a nízkoprahové denní centrum v Jihlavě. Kraj Vysočina navíc počítá i s dalším rozvojem terénních sociálních služeb.

V roce 2024 budou noclehárna a nízkoprahové denní centrum v Jihlavě potřebovat celoroční financování. Nejpozději v tomto roce se očekává plné financování provozu dalších 30 lůžek domova se zvláštním režimem v Novém Městě na Moravě, který zajišťuje Diakonie ČCE v Myslibořicích. Termín uvedení do provozu zatím není přesně určen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…