Hejtman Schrek: Ruskou agresi provází od roku 2014 i kybernetická forma války

10.10.2022 18:09 | Tisková zpráva

V rámci předsednictví České republiky v Radě EU uspořádal Kraj Vysočina ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR konferenci Digital Partnership for Cybersecurity and Resilience in Regions.

Hejtman Schrek: Ruskou agresi provází od roku 2014 i kybernetická forma války
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Vítězslav Schrek

Mezinárodní konference ke kybernetické bezpečnosti se konala v Telči a zúčastnilo se jí 150 odborníků z celé České republiky, států Evropské unie, zástupci zemí Východního partnerství i hosté z Tchaj-wanu.

„Ruskou agresi na Ukrajině provází od roku 2014 i kybernetická forma války, která zasahuje mnoho zemí včetně České republiky, a to konkrétně i důležité organizace a služby pro občany, které řídíme my na krajské úrovni. Typicky mohu zmínit například zdravotnictví. To vše potvrzuje důležitost tématu kybernetické bezpečnosti a odolnosti, kterým se jako kraj dlouhodobě zabýváme a uzavíráme v této oblasti významná partnerství – s odbornou sférou, státní správou a samosprávou i firmami, a také s přáteli v zahraniční,“ uvedl na zahájení konference hejtman Vítězslav Schrek.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Na konferenci dorazili kromě hostů a přednášejících z Česka i odborníci z Tchaj-wanu, Estonska, Francie, Rumunska, Arménie, Gruzie, Moldavska, Azerbajdžánu i Ukrajiny. Konference se věnovala zejména dopadům geopolitických situací na kybernetickou bezpečnost a novým hrozbám, které odborníci z unijních zemí aktuálně řeší. Velký zájem o navázání spolupráce, ale hlavně pak sdílení ověřené praxe při odhalování kybernetických útoků měly Gruzie, Moldavsko a především Ukrajina, které od začátku ruské invaze čelí masivním kybernetickým útokům zaměřeným i na instituce veřejné správy.

„Útočníci jsou stále o několik kroků napřed před těmi, kdo organizaci chrání a tento rozdíl je velmi těžké překlenout. Stále je těžké zajišťovat dostatečné kapacity pro budování kybernetické bezpečnosti a odolnosti – to byla stěžejní témata konference. Velmi pozitivní je rostoucí trend ve schopnosti navazování partnerství, ať už na národní či mezinárodní úrovni, které vede právě ke zvýšení odolnosti proti kybernetickým útokům. Je dobré vědět, že na zajištění bezpečnosti nejste sami, že existují partneři, na které se můžete obrátit, a oni vám v případě potřeby pomohou,“ říká bezpečnostní analytik Kraje Vysočina Dominik Marek.

Hlavním přínosem široce zastoupeného mezinárodního setkání byla výměna zkušeností mezi evropskými lídry v této oblasti a zástupci zemí Východního partnerství, sdílení praxe při budování kapacit v oblasti kybernetické bezpečnosti a odolnosti na regionální úrovni i posílení mezinárodních partnerství s možností sdílení nových opensource nástrojů pro veřejnou správu. Diskutovalo se například také o náboru expertů, jejich adekvátním ohodnocení i o zatraktivnění oboru pro ženy. Specialisté z Tchaj-wanu přednášeli o budování centrálně řízené bezpečnosti nemocnic a odborníci z Estonska představili svoji cestu postupného budování vlastní digitální společnosti.

Záštitu nad konferencí Digital Partnership for Cybersecurity and Resilience in Regions převzal ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Hlavním partnerem akce byl OPTOKON.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…