Hejtman Šimek: Kraj odstoupil od smlouvy se společností BMI regional, hledá nového dopravce

25.02.2019 15:38

Rada Jihomoravského kraje dnes v pondělí 25. února 2019 schválila odstoupení od smlouvy ze strany Jihomoravského kraje uzavřené mezi Jihomoravským krajem a společností BRITISH MIDLAND REGIONAL LIMITED (BMI regional). Ta zabezpečovala pravidelné letecké spojení z Brna do Mnichova.

Hejtman Šimek: Kraj odstoupil od smlouvy se společností BMI regional, hledá nového dopravce
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

„Jihomoravský kraj má zájem na obnovení leteckého spojení Brno – Mnichov. S ohledem na podstatné porušení smlouvy stávajícího provozovatele letecké linky, společnosti BRITISH MIDLAND REGIONAL LIMITED, se kraj rozhodl odstoupit od stávající smlouvy. Podstatným porušením smlouvy je bezdůvodné zrušení 20 či více plánovaných letů za provozní období. Od 17. do 22. února 2019 došlo ke zrušení více než dvaceti plánovaných letů. Jihomoravský kraj bude uplatňovat vzniklé pohledávky za dopravcem BRITISH MIDLAND REGIONAL LIMITED, zejména část zálohové platby za neposkytnutí plnění od 17. února 2019. Obnovení provozování pravidelné letecké linky Brno – Mnichov chce Jihomoravský kraj zajistit ve stejném režimu, jako bylo realizováno původní zadávací řízení, tedy v závazku veřejné služby,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

„Výběrové řízení je vázáno evropskou legislativou, a to zabere čas, nelze ho tedy vyhlásit okamžitě.  Variantou je možnost tzv. přechodného dopravce na omezenou dobu maximálně sedmi měsíců. Když ho nalezneme, může létat obratem hned po oznámení Evropské komisi. Souběžně intenzivně pracujeme na obou možnostech,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Linka Brno-Mnichov začala létat v roce 2015, v závazku veřejné služby pak od 21. května 2018 a počty spojů se rozšířily na dva denně v každém směru od pondělí do pátku, v neděli jeden pár spojů. Spoj do Mnichova využívalo zhruba 2200 lidí měsíčně. Za rok 2018 Jihomoravský kraj zaplatil za provozování linky Brno-Mnichov-Brno letecké společnosti BMI regional necelých 22 milionů korun.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…