Hejtman Šimek: Rozhodnutím odborů jsem zklamán

16.03.2017 9:17

Vyjádření hejtmana Bohumila Šimka a náměstka Romana Hanáka k případné stávce řidičů autobusů:

Hejtman Šimek: Rozhodnutím odborů jsem zklamán
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

„Rozhodnutím odborů jsem zklamán. Na pondělním jednání, kde jsme opět podrobně vysvětlili dopravcům i zástupcům odborů, v jaké složité právní situaci se náš kraj nachází, byly nabídnuty varianty řešení i stanoven další společný postup. Jednání bylo věcné, bez emocí, a následující den se z tisku dozvídám, že kraj se k problému staví liknavě. Znovu opakuji, že Jihomoravský kraj situaci spojenou s navýšením mezd od samého počátku velmi aktivně řeší, přestože nastala rozhodnutím vlády. Proběhlo několik jednání u nás na krajském úřadu a také já jsem tento problém vysvětloval jednotlivým členům vlády osobně i prostřednictvím Asociace krajů. Když se po těchto jednáních ukázalo, že vláda nebude na nákladech vzniklých jejím rozhodnutím participovat, hledali jsme řešení v úrovni kraje. Ale je to jen dočasné řešení. Stále trváme na tom, že o systémovém řešení by měla rozhodnout vláda. A v tomto smyslu hodláme dále jednat,“ řekl hejtman Bohumil Šimek. 

Dopravci v rámci Integrovaného dopravního systému JMK plní svou zákonnou povinnost a navýšení mezd řidičům jezdícím na linkách v závazku veřejné služby vyplatili. 

Kraj také dále postupuje v hranicích, které mu umožňuje zákon o zadávání veřejných zakázek, a rozhodl o uvolnění 100 milionů korun na úhradu zvýšených nákladů dopravců v letošním roce. Dopravci si aktuálně vybírají, zda budou pobírat v letech 2017 a 2018 příspěvek 2,85 korun na vozokilometr, či zda příspěvek rozloží na celou dobu trvání smluv. 
Smlouvy mohou také s třicetiměsíční lhůtou vypovědět. Je nutné podotknout, že současné nastavení legislativy Jihomoravskému kraji žádné jiné možnosti neposkytuje. 

Jihomoravský kraj si je vědom provizornosti tohoto řešení, proto se se zástupci dopravců a odborů setkává na pravidelných jednáních u kulatého stolu, z nichž poslední proběhlo 14. března 2017 za účasti předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka a předsedy jihomoravské pobočky Svazu Libora Weinsteina.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…