Hejtman Šimek: Stále více se daří společné projekty kraje, Brna, obcí a měst metropolitní oblasti

11.02.2019 4:33

Odpověď na otázku „Jaká je budoucnosti metropolitní spolupráce v České republice?“ společně hledali účastníci stejnojmenné konference, která se uskutečnila v resortu Kaskáda u Kuřimi.

Hejtman Šimek: Stále více se daří společné projekty kraje, Brna, obcí a měst metropolitní oblasti
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Hejtman Bohumil Šimek spolu se svými náměstky Martinem Malečkem a Janem Vitulou zde o problematice diskutovali mimo jiné s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou nebo brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou.

Hejtman Šimek zdůraznil skutečnost, že Jihomoravský kraj a Brno jsou v rámci České republiky právem označováni za lídry v rozvoji metropolitní spolupráce. „Těší mne, že jihomoravská metropole i okolní města a obce mají trvalý zájem o spolupráci. Je to záruka toho dlouhodobého partnerství. Je správné, že se daří stále více uskutečňovat společné projekty kraje, města Brna a obcí a měst Brněnské metropolitní oblasti. Jde o zásadní předpoklad rozvoje této významné části jižní Moravy,“ konstatoval hejtman Šimek.

V říjnu minulého roku nejvyšší političtí představitelé Brna, Jihomoravského kraje, Kuřimi, Rosic, Slavkova u Brna, Šlapanic a Židlochovic společně podepsali Memorandum o vzájemné spolupráci v rámci Brněnské metropolitní oblasti (BMO), které navázalo na původní memorandum z roku 2014. Jeho součástí jsou konkrétní témata, která má smysl řešit společně na metropolitní úrovni - např. protipovodňová ochrana a revitalizační opatření nebo společnou koordinaci rezidenční a komerční výstavby v BMO.

Na konferenci a na navazujících panelových diskusích přítomní hovořili nejen o základních bariérách, které brání intenzivnější spolupráci v kontextu územního rozvoje, ale i o budoucnosti jejího rozvoje po roce 2020. Zásadní prostor v jednání dostala problematika integrovaných územních investic (Integrated Territorial Investments, ITI), které jsou novým územním nástrojem Evropské komise. ITI v ČR slouží k řešení vybraných metropolitních problémů vyžadujících integrovaný přístup – tedy jak koncentraci aktivit, tak koncentraci zdrojů při shodě partnerů v území, aby byl výsledný efekt podpořených intervencí co největší.

Brněnská metropolitní oblast je organický funkční celek zahrnující město Brno a jeho přirozené zázemí. Tento prostor je vydefinován na základě intenzivních denních vazeb (dojížďka, dostupnost). V České republice je vymezeno celkem sedm metropolitních oblastí, resp. aglomerací, a to pro účely nástroje integrovaných územních investic.

Více ZDE.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.