Hejtman Šimek vysadil první ze sta lip

05.04.2018 5:34

Akcí „100 lip – 100 oslav“ si Jihomoravský kraj symbolicky připomene sté výročí vzniku Československa. Na stovce vybraných míst v kraji bude vysázeno 100 lip srdčitých. První z nich vysadil hejtman Bohumil Šimek v Čejkovicích v parku před místní základní školou společně se starostou Pavlem Novotným, místními skauty, dětmi i seniory.

Hejtman Šimek vysadil první ze sta lip
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (BPP, zvolen za hnutí ANO)

Kraj se s tímto záměrem obrátil prostřednictvím svých zastupitelů na jednotlivé obce a města na svém území. „Oslovil jsem kolegy zastupitele, rektory brněnských vysokých škol a představitele významných institucí, aby vybrali místo v našem kraji, kde by společně s občany, školami, spolky a organizátory akcí zasadili postupně během celého roku 100 lip srdčitých nejen jako symboly demokracie, ale také jako symboly lidské pospolitosti a hrdosti. První lípu jsme vysadili s dětmi, skauty a seniory v Čejkovicích, kde prezident Masaryk prožil svá školní léta. Poslední dvě lípy bychom rádi zasadili v Mikulčicích a také ve slovenských Kopčanech, odkud přišli předkové prvního prezidenta na Moravu,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Na nákup lip byly vyčleněny finance z krajského rozpočtu, studenti Mendelovy univerzity, která je odborným garantem celé akce, vytvořili manuál výsadby, následné péče a „rodné listy“ lip. Pamětní cedule k jednotlivým stromům vyrobili žáci Střední školy stavebních řemesel v Brně-Bosonohách. Projekt mapují webové stránky, které najdete ZDE.

Seznam dubnových výsadeb:

Do akce se zapojují také současní zastupitelé kraje. Každý vybere pro jednu lípu místo ve svém působišti či rodišti, kde společně s občany, aktivními spolky, školami a pamětníky lípu vysadí a uspořádá jednu ze sta oslav republiky v rámci Jihomoravského kraje. V termínech duben - červen a září - říjen zasadí 64 lip jednotliví zastupitelé kraje, 18 lip hejtman kraje, šest lip rektoři brněnských univerzit a 12 lip vybrané významné osobnosti kraje. Mediálním partnerem projektu je Český rozhlas Brno, odborným garantem je Mendelova univerzita v Brně, která poskytne poradenský servis.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.