Hejtman Štěpán: Kdo si nepamatuje svoji minulost, je odsouzen k tomu, aby ji znovu prožil

13.07.2020 4:33

Královéhradecký kraj a obecně prospěšná společnost Post Bellum uzavřely memorandum o další spolupráci a vzájemné pomoci při uchovávání příběhů pamětníků a prezentaci poznatků široké veřejnosti.

Hejtman Štěpán: Kdo si nepamatuje svoji minulost, je odsouzen k tomu, aby ji znovu prožil
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

„Kdo si nepamatuje svoji minulost, je odsouzen k tomu, aby ji znovu prožil. I když se nám historické události nelíbí, nesmíme před nimi zavírat oči a tvářit se, že se nestaly. Plně proto podporuji činnost společnosti Post Bellum, která sbírá a uchovává paměti přímých účastníků velkých historických událostí. Zároveň je zcela nezbytné, aby výuka nejmodernějších dějin na našich školách byla podporována jakýmkoliv vhodným způsobem. Přibližování osudů jednotlivců je pro žáky a studenty zároveň přibližováním celých dějin 20. století,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

Královéhradecký kraj bude i nadále významně podporovat natáčení a dokumentování příběhů pamětníků klíčových událostí 20. století na svém území (více ZDE), podporovat publikační a propagační činnosti i aktivity vedoucí k rozvoji mládeže ve všeobecném historickém přehledu. Uzavřením memoranda se Královéhradecký kraj stal partnerem Paměti národa ve východních Čechách a jako první v republice získal statut „Kraj paměti národa“.

Paměť národa (ZDE) je projekt neziskové organizace Post Bellum, který dokumentuje a veřejnosti zpřístupňuje životní příběhy pamětníků, kterým do života zasáhl jeden či oba totalitní režimy 20. století. Spolutvůrci projektu jsou Ústav pro studium totalitních režimů a Český rozhlas. Post Bellum také vzdělává děti i dospělé, vydává knihy, organizuje výstavy, společenské akce, zážitkové workshopy či školní vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…