Hejtman Štěpán: Královéhradecký kraj hledá projektanta pro modernizaci rychnovské nemocnice

27.06.2019 15:05

Zhotovitele projektové dokumentace na modernizaci nemocnice v Rychnově nad Kněžnou hledá Královéhradecký kraj. Radní dnes odsouhlasili vyhlášení výběrového řízení.

Hejtman Štěpán: Královéhradecký kraj hledá projektanta pro modernizaci rychnovské nemocnice
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Za dokumentaci by měl kraj zaplatit maximálně 23,9 milionu korun bez DPH. Samotný projekt přístavby a modernizace počítá s investicí přesahující 400 milionů korun.

„O modernizaci rychnovské nemocnice se mluví už dlouho a dlouhou dobu celý projekt stál na místě. Nyní se ale karta obrátila a věci se začaly hýbat správným směrem. Zpracováním projektové dokumentace se dostáváme do situace, kdy se o projektu nebude pouze mluvit, protože dostane reálnou podobu. Nadále trvám na tom, že modernizace nemocnice v Rychnově nad Kněžnou je potřebná stejně tak, jako je potřebná sama nemocnice,“ sdělil hejtman Jiří Štěpán.

Předmětem veřejné zakázky je zpracování projektové dokumentace v rozsahu pro územní řízení, pro stavební povolení a pro provádění stavby včetně projektu interiéru, IT a lékařské technologie. Její maximální předpokládaná hodnota je 23,9 milionu korun bez DPH. Finance půjdou z krajského rozpočtu.

„Modernizace nemocnice v Rychnově nad Kněžnou počítá s rekonstrukcí stávajících operačních sálů, ARO a jednotky JIP. Ke stávajícímu sedmipodlažnímu pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice – takzvanému DIGP – přistavíme pětipodlažní budovu s vnitřním spojením se stávajícím objektem,“ informoval Václav Řehoř.

Do budoucna by tak komplex měl splňovat funkci urgentního příjmu, který umožní poskytovat pacientům ošetření, diagnózu a další zdravotní péči. Dojde také k centralizaci operačních sálů a k restrukturalizaci lůžkové kapacity.

Celkové náklady na modernizaci jsou 413 milionů korun bez DPH. Z toho 310 milionů spadá na stavbu a 103 milionů na nákup technologií. Náklady by měla pokrýt z 80 % dotace Ministerstva zdravotnictví ČR, 20 % částky pokryje krajský rozpočet.

Modernizace rychnovské nemocnice se uskuteční na základě Usnesení vlády č. 469 z 21. 6. 2017 a na základě memoranda o spolupráci mezi společností Škoda Auto, vládou České republiky a Královéhradeckým krajem ze dne 23. 3. 2015, ve kterém se kraj mimo jiné zavazuje zajistit poskytované zdravotní služby v dostatečném rozsahu a kvalitě po celou dobu trvání aktivní činnosti v průmyslové zóně. Záměr modernizace schválilo také Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje 10. 9. 2018.

Rychnovská nemocnice zajišťuje zdravotnickou péči pro spádovou oblast s minimálně 80 tisíci obyvateli. Spadá sem oblast Orlických hor a také průmyslová zóna Solnice-Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…