Hejtman Vondrák: Krajští radní navštívili Novojičínsko

10.04.2019 10:45

Další výjezdní jednání Rady Moravskoslezského kraje se včera konalo ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Hejtman Vondrák: Krajští radní navštívili Novojičínsko
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

Vedení kraje pokračuje v návštěvách jednotlivých oblastí regionu, aby se seznámilo s místními problémy a prodiskutovalo možnou spolupráci či podporu ze strany kraje.

Radní Frenštátu pod Radhoštěm měli připraveno několik okruhů témat. Diskutovalo se například o spolupráci kraje a města na obnově Areálu skokanských můstků Jiřího Rašky, o nedostatečných kapacitách v domovech pro seniory, problematice dolu Frenštát, o možnostech využití programu Jessica II, ve kterém kraj obcím nabízí výhodné půjčky na rozvojové projekty.

„Jsem rád, že představitelé místních spolků a obcí využívají během našich návštěv možnost diskutovat, ptát se. Máme tak příležitost upozornit je na dotační tituly, které mohou využívat, vysvětlit jim, co je či není v našich silách, vyslechnout si jejich názory. Jejich podněty se následně zabýváme a je-li to smysluplné a možné, hledáme způsoby jak regionální rozvoj podpořit,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Na Novojičínsku šlo v roce 2018 z krajských peněz na investiční akce stavebního charakteru 260 milionů korun. Prostředky byly využity například na rekonstrukce sociálních zařízení a školních budov. Například v Gymnáziu a Střední průmyslové škole elektrotechniky a informatiky ve Frenštát pod Radhoštěm byla rekonstruována kotelna a opravena střecha za téměř 5 milionů korun. Významné investice byly směřovány i do památkové péče, životního prostředí, sportu nebo  dopravy. Za 22 milionů byla opravena část silnice mezi Opavou a Bílovcem, dalších 29 milionů dal kraj na modernizaci silnice v úseku Odry- Jakubčovice nad Odrou.

„S významnou podporou počítáme i v roce 2019. Okres Nový Jičín čekají investiční akce za více než jednu a čtvrt miliardy korun, třetinu z tohoto obnosu zafinancuje kraj. Přesně je jedná o 389 milionů korun, které půjdou například na výstavbu domova pro seniory v Kopřivnici, na Muzeum automobilů Tatra, Komenského památník ve Fulneku nebo Zámek Nová Horka. Počítáme samozřejmě i s dalšími investicemi v dalších oblastech,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Příští výjezdní zasedání krajských radních je naplánováno na 11. červen v Českém Těšíně.

Navrhovaná společná témata:

b) podpora sportu

- nová sportovní hala s rozměry pro hru florbalu - před komunálními volbami se konkrétně ve Frenštátě pod Radhoštěm hovořilo o tom, že by se postavila nová, moderní, sportovní, víceúčelová hala za podpory MSK (někde u Gymnázia, ale může být i jinde). Jaký je nyní postoj MSK k této věci a případné podmínky, které by muselo město splnit pro finanční pomoc kraje, režim provozování sportoviště,

d) doprava:

- dopravní obslužnost a vybavenost -možnosti a pomoc pro vybudování autobusového terminálu v centru města,

e) podpora MSK směrem k obcím - např. město Frenštát pod Radhoštěm má velmi naléhavou potřebu modernizovat strojní vybavení Technických služeb (konkrétně traktor asi za 2-3 miliony korun) -  možnosti pomoci ze strany MSK či eventuálně koupit nějaký ze SÚS,

f) podpora rozvoje bydlení -  jak může MSK pomoci při řešení bytové problematiky (podpora regenerace, oprav a údržby, zateplení domů apod., oblast podpory výstavby nových bytových domů)  - JESSICA, Bydlení 2019+, bydlení 2013+ atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…