Hejtman Vondrák: Příklady mohou pomoci inteligentní koncepty rozvíjet

04.06.2019 9:52

Moravskoslezský kraj a statutární město Ostrava se představí na veletrhu Urbis Smart City Fair. Tento veletrh se zabývá koncepcí chytrých měst. Jeho druhý ročník se uskuteční 5. – 6. června na brněnském výstavišti. Chytré technologie kraje a Ostravy přiblíží rozšířená realita.

Hejtman Vondrák: Příklady mohou pomoci inteligentní koncepty rozvíjet
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

Z projektů, které uvidí návštěvníci v rozšířené realitě, je hned několik zaměřených na oblast zdravotnictví. Moravskoslezský kraj přistupuje dlouhodobě a komplexně k rozvoji koncepce e-Health. Jedním z výstupů z oblasti rozvoje eHealth je například Systém pomoci na vyžádání, takzvaný First Responder, který pomocí speciální aplikace přivolá vyškoleného záchranáře a zajistí odborné poskytnutí první pomoci ještě před příjezdem sanitky. Projekt vysokorychlostní datové sítě změní dosavadní dostupnost služeb a kvalitu služeb eGovernmentu. V první etapě si budou moci mezi sebou krajská zdravotnická zařízení posílat bezpečně velkoobjemová data.

„Zavádění chytrých technologií je v současné době nutností. Inteligentní koncepty šetří lidem čas i peníze a také nabízejí určitý komfort. Města a obce mají s chytrými řešeními nejrůznější zkušenosti, s novinkami či zajímavými idejemi přicházejí lídři v inovacích či nejrůznější start-upy. Ti všichni se na veletrhu budou moci navzájem obohatit či inspirovat, což je rozhodně přínosné. Příklady už konkrétních řešení mohou pomoci inteligentní koncepty správně rozvíjet,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Město Ostrava na veletrhu představí svá chytrá řešení v oblasti dopravy, hospodaření s vodou a ochrany ovzduší pomocí zeleně. Jako první město v republice umožnila platit v prostředcích hromadné dopravy platebními kartami prostřednictvím inteligentních terminálů přímo ve vozech. Simulátor platby kartou bude k dispozici návštěvníkům výstavy ve společném stánku.

Aktuální novinkou v městské dopravě jsou „chytré zastávky“, které poskytují cestujícím potřebný komfort při čekání, informace a služby. O konkrétní podobě zastávky mohou rozhodovat sami občané. Více informací najdou na webu http://icitypoint.eu/. Výsledek jejich hlasování představí autoři projektu na veletrhu URBIS Smart city a Dopravní podnik Ostrava zajistí realizaci vítězného návrhu.

„Ostravský dopravní podnik si postupně a systematicky buduje postavení nejmodernějšího městského dopravce v zemi a velkou zásluhu na tom mají tzv. chytrá řešení. Těší mne, že zdaleka není jediným inovátorem mezi našimi městskými společnostmi. A nezaostává ani samotná Ostrava. Právě na tomto veletrhu poprvé veřejně představíme projekt Clairo, který ocenila Evropská unie, když nám jako prvnímu městu v republice a teprve čtvrtému ve střední Evropě schválila grant pro podporu nejinovativnějších projektů v Evropě. Spolupracovat na něm budeme s Moravskoslezským krajem a regionálním univerzitami. Projekt se týká systematického snižování znečištění ovzduší pomocí promyšlené výsadby speciální zeleně,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Moravskoslezský kraj svou pozornost neupírá jenom na zdravotnictví. „Chytrá řešení mají svou důležitou roli i v dopravě. Veřejná hromadná doprava se stává atraktivnější a pohodlnější, taky šetří životní prostředí. Moravskoslezský kraj postupně nasazuje ekologické nízkopodlažní a klimatizované vozy. Cestující v nich brzy budou moci platit bezkontaktní platební kartou, připojit se na wifi nebo využít USB nabíječky. Taky se intenzivně zaměříme na rozvoj vodíkové technologie,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka a dodal, že na brněnském výstavišti kraj své plány s vodíkovou dopravou představí.

Společnost Koordinátor ODIS, která již osmým rokem provozuje úspěšný dopravní karetní systém ODISka, připravuje další chytrá řešení ve veřejné dopravě v gesci společnosti Koordinátor ODIS. „Placení jízdného platební bankovní kartou s optimalizací konečné ceny bude v brzké době postupně rozšířeno na území celého kraje, stejně tak vyhledávač spojení s možností následného pořízení jízdenky ve formě QR kódu. Připravuje se rovněž zřízení Centrálního dispečinku ODIS, který bude prostřednictvím moderních technologií komunikovat nejen s dopravci, ale i cestujícími a uživateli individuální automobilové dopravy. Již v současné době je společnost Koordinátor ODIS datovým správcem cca 200 elektronických informačních tabulí na území celého kraje, prostřednictvím kterých sdělujeme cestujícím nejen aktuální informace o provozu linek veřejné dopravy, ale také informace o novinkách, změnách a výlukách,“ řekl jednatel společnosti Koordinátor ODIS Aleš Stejskal.

Ostrava pracuje na tom, aby v budoucnu byla hromadná doprava ve městě nejen nízkoemisní (do roku 2020 bude využívat pouze nízkoemisní autobusy), ale v budoucnu i zcela bezemisní.

„V Ostravě jsme spustili pravidelnou čistě elektrobusovou linku s ultrarychlým nabíjením vozidel a jdeme dál. Pustili jsme se do přípravy pořízení nákupu vodíkových autobusů a veřejné vodíkové plničky, která bude zprovozněna v roce 2021. Ve stejném roce se v Ostravě objeví prvních deset vodíkových autobusů. Chytrá řešení bychom v budoucnu rádi aplikovali i do zařízení zvyšujících bezpečnost v dopravě. Již teď připravujeme aplikaci anti kolizních systémů, zařízení na kontrolu alkoholu i zlepšení kamerového systému,“ řekl ředitel DPO Daniel Morys.

Další vodíkové autobusy by v roce 2022 měl Moravskoslezský kraj zprovoznit na Havířovsku. Ambiciózní plán bude pokračovat zavedením tří vlakových souprav, které by měly na vodík jezdit mezi Ostravou, Českým Těšínem a Frýdkem-Místkem v roce 2027. Kraj také plánuje rozšíření sítě dobíjecích stanic pro elektromobily a elektrokola.

Součástí ostravské prezentace je chytrá technologie využívaná vodárenskou společností OVAK. Její „Chytré měření“ nabízí pohodlnou a férovou kontrolu aktuální spotřeby díky dálkovým odečtům vodoměrů, které odběratele umí upozornit třeba i na únik vody nebo nadměrnou spotřebu.

Na společné expozici Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy se také představí v pozici spoluvystavovatele společnost Dustee, která se svými měřicími stanicemi stavu ovzduší získala ocenění v rámci projektu Chytrá myšlenka. Veletržní expozici doplní i prezentace firmy ProFure Technologies s.r.o., která stojí za realizací rozšířené reality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.