Hejtman Vondrák: V současné situaci na trhu s energiemi tento systém u nás funguje nadstandardně

23.12.2021 17:36

Moravskoslezský kraj dobře hospodaří s energiemi. Potvrzuje to certifikát ISO, který získal

Hejtman Vondrák: V současné situaci na trhu s energiemi tento systém u nás funguje nadstandardně
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Moravskoslezský kraj prošel náročným auditem a získal certifikát ISO systému energetického managementu. Znamená to, že krajská korporace dobře hospodaří s energiemi a systém energetického managementu funguje na nadstandardní úrovni.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

„Systém managementu hospodaření s energií je ideálním nástrojem organizace ke snižování energetické náročnosti, zvyšování energetické účinnosti, zlepšování životního prostředí, snížení emisí a menšího čerpání neobnovitelných zdrojů. Tedy všeho, o co Moravskoslezský kraj usiluje. Jsem rád, že tento systém u nás funguje nadstandardně, zvlášť v současné situaci na trhu s energiemi,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Hospodárné využívání energií patří ke strategickým cílům Moravskoslezského kraje. Proto byl v roce 2014 zaveden na krajském úřadu a v příspěvkových organizacích systematický management hospodaření s energií. Nyní bylo nutné celý systém zaktualizovat podle platných norem, a zároveň ho rozšířit o obchodní společnosti Moravskoslezského kraje. První kroky k získání certifikace byly podniknuty v průběhu loňského roku, letos koncem listopadu byl celý proces ukončen. Audit u moravskoslezského krajského úřadu, příspěvkových organizací a obchodních společností kraje provedli auditoři certifikační společnosti SGS ICS Czech Republic, s.r.o. Celý proces koordinoval odbor energetiky, průmyslu a chytrého regionu Krajského úřadu MSK ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezské energetické centrum, která byla odborným garantem všech činností spojených s certifikací.

„Dlouhodobě hledáme cesty, jak energie nakoupit za dobré ceny a jak snižovat energetickou spotřebu celé krajské korporace. Zateplujeme krajské budovy, školy, nemocnice, vyměňujeme okna, svítíme a topíme úsporně, teplo máme i díky alternativním solárním zdrojům. Energie několik let výhodně nakupujeme na Českomoravské komoditní burze Kladno, díky tomu šetříme okolo 10 milionů korun ročně. Radost máme z výhodně nakoupených energií na příští rok. Je o to větší, když se podíváme, jak to na trhu s energiemi dneska depresivně vypadá. Jinými slovy, každé otočení kohoutku topení a teplé vody, spínače světla dokazuje, že celá korporace dbá na ochranu životního prostředí a šetří veřejné peníze. Ty pak můžeme smysluplně investovat do správy veřejného majetku a rozvoje poskytovaných služeb občanům,“ řekl ředitel moravskoslezského krajského úřadu Tomáš Kotyza s tím, že systém energetického managementu bude Moravskoslezský kraj udržovat a dále rozvíjet. „Věřím, že certifikát i v dalších letech úspěšně obhájíme,“ dodal Tomáš Kotyza.

„Moravskoslezský kraj prokázal efektivní implementaci, udržování a zlepšování systému managementu hospodaření s energií a je schopen dosáhnout svých cílů vedoucích ke zlepšování energetické hospodárnosti. Během celého procesu auditu celá krajská korporace prokázala shodu s požadavky normy ČSN EN ISO 50001 aktualizované v březnu 2019, nebyly identifikovány neshody, pouze pozitiva a drobné příležitosti ke zlepšování systému managementu hospodaření s energií,“ uzavřel certifikační manažer Jan Chyba, SGS ICS Czech Republic, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Danuše Nerudová je konzistentní

8:05 Nacher (ANO): Danuše Nerudová je konzistentní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k problému Danuše Nerudové s publikací v predátorskýc…