Hejtman Zimola: Složím poslanecký mandát, zůstanu hejtmanem

26.03.2014 17:45

Dovoluji si veřejně oznámit, že jsem se k datu 31. 3. 2014 rozhodl rezignovat na svůj poslanecký mandát a nadále se plně věnovat práci hejtmana Jihočeského kraje. K tomuto rozhodnutí mne vedlo několik důvodů:

Hejtman Zimola: Složím poslanecký mandát, zůstanu hejtmanem
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

1.   Ačkoli mne k tomu nenutí žádná zákonná povinnost, ctím pravidla. Vždy jsem je ctil a ctít je hodlám i nadále. Hluboce se mě dotýkaly nepravdivé spekulace o touze po mnoha funkcích nebo dvou platech. To nikdy nebylo mou motivací. Nemá smysl v těchto spekulacích dále pokračovat, mým dnešním oznámením je považuji za vyřešené a jejich šiřitele za usvědčené z mýlky.

2.   Vysvětlení dlužím zejména svým voličům z Jihočeského kraje, kteří mě do sněmovny zvolili. Jejich podpory si vážím, o to víc, že mě podpořili výjimečným počtem preferenčních hlasů a i nadále mi vyjadřují podporu v poslanecké práci. Chci je proto ujistit, že jsem své rozhodnutí pečlivě promýšlel právě s ohledem na zájmy Jihočechů a Jihočeského kraje. Neutíkám před odpovědností, ale došel jsem k závěru, že jako hejtman budu svému regionu platnější.

3.   Jde mi také o úspěch ČSSD v nadcházejících zejména komunálních volbách a věřím, že jako hejtman budu moci kolegům v kraji výrazněji pomoci. Doufám současně, že to přispěje i ke zklidnění stále ještě rozháraných emocí uvnitř ČSSD.

4.   Považuji za podstatné zdůraznit, že na mé místo nastupuje zkušená jihočeská politička a poslankyně v minulém období, Vlasta Bohdalová. Paní Bohdalová již několik posledních týdnů pracovala jako moje asistentka zde v PSP, právě aby byla připravena okamžitě zaujmout mé místo a pokračovat v rozdělané práci a systematické obhajobě jihočeských témat. Právě s Vlastou Bohdalovou, stejně jako s dalšími jihočeskými poslanci, tedy ministrem průmyslu Janem Mládkem a Slávkem Jandákem, jsem dohodnut na úzké spolupráci. Tudíž vliv a hájení zájmů našeho kraje na půdě poslanecké sněmovny se mým rozhodnutím v žádném případě nijak neoslabí.

5.   S tím souvisí i témata, která hodlám dále prosazovat, jak na regionální tak na celostátní úrovni. Jde o několik klíčových oblastí:

A.     Povodně, kterými Jižní Čechy skoro každoročně trpí a my musíme na všech úrovních, tedy jak na místní, tak i na krajské a státní, dělat vše pro to, aby jejich dopady byly co nejmenší. Významnou roli v tom může sehrát parlament a já se na něj budu chtít obracet s takovými návrhy zákonů, které nařídí všem vlastníkům pozemků a správcům toků takové povinné zásahy, které minimalizují povodňové škody a ochrání lidské životy.

B.     Boj proti lichvě, proti nemravnému zneužívání exekucí, proti privatizaci sociálních dávek na bydlení a jejich zneužívání a v důsledku toho zahánění poctivých lidí do stavu sociální nouze a bídy jen proto, že stát nebyl schopen nastavit jasná pravidla.

C.     Třetí téma je zdravotnictví a krajské nemocnice. Na toto téma jsme se již vyjádřili spolu s mými kolegy minulý týden. Jen doplním, že síť krajských nemocnic je základní sítí a ignorování její důležitosti povede ke kolapsu českého zdravotnictví.

D.     Dokončení dálnice D3. Jako hejtman jsem shodou okolností v předminulém týdnu vstoupil do jednání mezi státem a majiteli některých pozemků, kde hrozily zásadní komplikace a zdržení celé dostavby a jsem přesvědčen, že se nám tuto hrozbu podařilo zažehnat. Přesto vím, že dokud dálnice nestojí, nic není jisté a já chci tlačit na stát, aby dělal vše, k čemu se zavázal a co je pro další rozvoj mého a našeho kraje klíčové a dálnici a na ni navazující rychlostní komunikaci na hranice s Rakouskem již konečně dostavil.

Toto jsou základní témata, která mají celostátní platnost a přitom zásadně ovlivňují život v kraji a přímo se dotýkají i výkonu práce hejtmana a jeho úřadu. Za těchto podmínek mohu s veškerou pokorou složit svůj poslanecký mandát a pokračovat v práci hejtmana Jihočeského kraje.

Na závěr mi dovolte poděkovat všem mým kolegům a spolupracovníkům za významnou pomoc, které se mi v posledních měsících z jejich strany dostávalo. Chci poděkovat i jihočeským voličům za to, že mne s absolutně nejvyšším počtem preferenčních hlasů vyslali do Sněmovny a umožnili mi tak aspoň na několik měsíců nahlédnout do velké politiky. A chci poděkovat i té části novinářské veřejnosti, která se nepřipojila k tendenčnímu honu na hejtmany a poněkud bulvárnějšímu popisu toho, čím údajně tato země trpí, vím, že to neměli jednoduché a tím víc si toho vážím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…