Hejtman Zimola: Úpadek Jihočeského letiště České Budějovice nenastane

15.01.2014 19:40

Kraj odvrátil nebezpečí hrozícího úpadku společnosti Jihočeské letiště.

Hejtman Zimola: Úpadek Jihočeského letiště České Budějovice nenastane
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Jihočeskému kraji se podařilo odvrátit bezprostřední nebezpečí hrozícího úpadku společnosti Jihočeské letiště České Budějovice. Konkrétně tím, že rada kraje schválila 9. ledna 2014 společnosti mimořádnou dotaci ve výši 3,9 milionu korun. Úpadek jí hrozil poté, co zastupitelstvem Českých Budějovic 12. prosince loňského roku neprošlo schválení smlouvy, kterým se město zavazuje hradit této společnosti plánovaný příspěvek. Po mimořádném zasedání dozorčí rady letiště ve středu 15. ledna 2014 to řekl hejtman a předseda dozorčí rady Jiří Zimola.  

Společnost Jihočeské letiště České Budějovice provozuje svou činnost v areálu bývalého vojenského letiště v Plané u Č. Budějovic a rovným dílem ji vlastní Jihočeský kraj a Statutární město Č. Budějovice. Oba vlastníci mají na její účet každý měsíc v roce 2014 posílat dotaci ve výši zhruba 1,3 milionu korun. Vlastní areál letiště je pak majetkem kraje.

„Nyní vyčkáváme na stanovisko Statutárního města České Budějovice, které se ústy pana primátory Thomy přihlásilo k tomu, že se 20. února na jednání svého zastupitelstva bude jimi neschválenou smlouvou o poskytnutí finančního příspěvku této společnosti znovu zaobírat,“ uvedl Zimola s tím, že zástupci města v dozorčí radě potvrdili, že by snad zastupitelé mohli tento příspěvek definitivně schválit.

V opačném případě reálně hrozí vyvolání konkurzu, protože by mohl nastat úpadek společnosti. „Troufám si tvrdit, že tato situace nenastane a že se město ke svému letitému závazku i letos přihlásí a že se bude moct společnost i vlastní letiště nadále rozvíjet. Pracujeme totiž na vyhledávání strategického partnera, aby se mohl z letiště stát významný letecký přístav,“ věří Zimola.

Podobně optimisticky vidí celou situaci i ředitel letiště Ladislav Ondřich. „Jsme rádi, že nám Jihočeský kraj takto vyšel vstříc. Největší nebezpečí je zažehnáno. Zároveň mám rovněž příslib od paní náměstkyně primátora Popelové, že bude příspěvek schválen a že budeme moct pokračovat v provozu bez omezení,“ upřesnil.

Uhrazení 3,9 milionu korun ze strany kraje přitom neznamená, že se jedná o částku zaplacenou za České Budějovice. „Vlastně jsme jen v jednom měsíci poslali tři splátky najednou, takže jsme si jen dopředu náš příspěvek jakoby předplatili,“ uzavřel Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…