Hejtmanka Mračková Vildumetzová: Nebudeme nutit v maturitních oborech studovat ty děti, které se učit nechtějí

28.01.2019 19:06

Komentář na facebookém profilu k zavedení tzv. cut-off-score.

Hejtmanka Mračková Vildumetzová: Nebudeme nutit v maturitních oborech studovat ty děti, které se učit nechtějí
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Když si občas čtu názory na Asociací krajů navrhovanou změnu středního školství, mám pocit, že jsem z titulu předsedkyně tohoto sdružení něco jako Herodes vůči středoškolákům.

Hospodářské noviny například napsaly, že chci naše děti připravit o maturitu. To je ale úplné nepochopení toho, co je cílem zavedení tzv. cut-off-score, tedy minimální bodové hranice jako předpokladu pro přijetí na střední školu. Naší snahou je nastavit stejně podmínky pro školy, které zřizuje kraj a školy, které zřídilo ministerstvo školství a jsou soukromé. Jde o to, aby děti byly více motivovány ke studiu na základních školách, aby se o ně střední školy nepřetahovaly a aby mohly pracovat se základním rozsahem znalostí a dovedností a nemusely donekonečna opakovat trojčlenku či vyjmenovaná slova. Výsledkem tedy bude, že nebudeme nutit v maturitních oborech studovat ty děti, které se učit nechtějí, nemají pro takové studium předpoklady a maturitu by stejně neudělaly. Takové děti mohou být skvělými zedníky, pokrývači či truhláři. Ostatně za náš návrh se postavila i Hospodářská komora sdružující 15 tisíc živnostníků a podnikatelů, podle které je zavedení cut-off-score jednou z cest vedoucích ke zvýšení kvality středního vzdělávání v naší zemi. A to je přesně to, o co nám jde. Zajistit našim dětem a dětem našich dětí lepší vzdělání.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …