Hejtmanka Pokorná Jermanová: První projekty budou realizovány již v roce 2020

25.08.2019 10:25

Středočeský kraj startuje Participativní rozpočet

Hejtmanka Pokorná Jermanová: První projekty budou realizovány již v roce 2020
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

O 50 milionech korun z krajského rozpočtu budou moci rozhodnout přímo občané Středočeského kraje. Jejich hlasování rozhodne o tom, které projekty budou realizovány a které ne. Přibližně 5 procent investičního rozpočtu Středočeského kraje bude určeno na tzv. Participativní rozpočet. O přízeň Středočechů tak mohou soupeřit projekty, jako je například výsadba zeleně s obnovou hasičských zbrojnic či projekty zvyšující bezpečnost chodců s projekty parkového vybavení. Středočeský kraj bude na projektech spolupracovat i s obcemi.

„Participativní rozpočet je pro mne důležitým projektem. Dokáže zapojit aktivní občany do dění ve Středočeském kraji, nasměruje finance dle veřejného mínění. Je to významný prvek demokratického rozhodování a aktivního občanství, cesta budování důvěry mezi veřejností a volenými zástupci. Výsledky hlasování budou pro nás závazné. Jsem hrdá, že Středočeský kraj je prvním krajem v ČR, který k tomuto kroku přistoupil,“ říká hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Participativní rozpočet bude dlouhodobou součástí rozpočtu kraje. Projekty budou mezi sebou soutěžit ne v rámci celého kraje, ale v menších, lidem bližších lokalitách. Například na úrovni okresů, kterých je ve Středočeském kraji 12, či ORP, kterých je ve Středočeském kraji 26.

Středočeský kraj nyní připravuje řídící dokument – Zásady Participativního rozpočtu Středočeského kraje, který nadefinuje základní procesy – kdy, kde, co, jak a kdo bude do rozhodování vstupovat a jakým způsobem. V rámci tohoto dokumentu, který bude projednán Radou/Zastupitelstvem kraje do konce letošního roku, budou také specifikovány druhy investic, o kterých budou lidé hlasovat. Půjde například o projekty v oblasti výsadby zeleně, podpory Sboru dobrovolných hasičů, opatření proti suchu, bezpečnosti chodců, ale také o projekty připravené ve spolupráci s obcemi, které budou více zaměřené na občanskou vybavenost – např. vybavení parků či dětských hřišť.

„Lidé budou rovněž sami moci navrhovat konkrétní projekty či vybírat z nabídky projektů připravených Středočeským krajem. U každého návrhu bude nutné prověřit jeho realizovatelnost s ohledem na majetkové a legislativní omezení a samozřejmě jeho soulad se Zásadami Participativního rozpočtu Středočeského kraje (cena, doba realizace, soulad s prioritami atp.),“ předem upozorňuje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

„Po hlasování o projektech budou ty vítězné realizovány. Předpokládáme, že v každé ze zmíněných oblastí bude realizováno více projektů, odhadem až 250 v úhrnné částce 50 milionů korun. První projekty budou realizovány již v roce 2020,“ dodala.

Participativní rozpočty v České republice v roce 2018
Občané dostali v roce 2018 šanci zapojit se do tvorby rozpočtů ve 33 městech. Doposud participativní rozpočet zavedlo a vyzkoušelo 38 měst. Toto číslo během roku 2019 vzroste minimálně na celých 53.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů