Hejtmanka Stráská: Máme štěstí, že již po několik generací žijeme v míru

12.11.2017 17:50

Hejtmanka Stráská během Dne válečných veteránů zahájila v Jihočeském muzeu výstavu „První světová válka – léta zkázy a bolesti“. Bude trvat rok.

Hejtmanka Stráská: Máme štěstí, že již po několik generací žijeme v míru
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

U příležitosti připomenutí Dne válečných veteránů zahájili hejtmanka Ivana Stráská, její náměstek pro kulturu Pavel Hroch, ředitel Jihočeského muzea František Štangl a slovinský velvyslanec Leon Marc výstavu „První světová válka – léta zkázy a bolesti“ a „Vzpomínky na sočskou frontu“. Stalo se tak v sobotu 11. listopadu v Českých Budějovicích.

Výstava mapuje období zhruba od roku 1912 po vznik samostatného Československa v roce 1918. Zájemci si ji budou moct prohlédnout do 11. listopadu 2018. Jejím cílem je atraktivní formou připomenout hrůzy bojů v zákopech i situaci v zázemí.

„Máme to štěstí, že již po několik generací žijeme v míru a ti, kteří válečné běsnění zažili, pomalu odcházejí. A my si je dnes připomínáme jako válečné veterány. Veterány, kteří si v letech I. světové války přáli jediné a to mír,“ uvedla Stráská, s tím, že velice děkuje všem, kteří se na přípravách výstavy podíleli, abychom si mohli stále připomínat, co válka znamená a jaké hrůzy s sebou přináší.

99 let od ukončení tzv. Velké války, krvavého konfliktu, který překreslil mapu Evropy

Hroch doplnil, že během války trpěli nejenom vojáci na frontě, ale i lidé v týlu. „Vzpomínáme si a připomínáme si tu dnes tu velkou zkázu a já věřím, že právě tato výstava bude i významným mementem, aby se nic podobného v budoucnu již neopakovalo. Byl bych proto rád, aby výstava oslovila zejména mládež,“ řekl náměstek.

Štangl pak zmínil, že si letos připomínáme 99 výročí od ukončení I. světové války, neboť právě 11. listopadu 1918 byl uzavřen mír. „Dnes je to 99 let od ukončení tzv. Velké války, krvavého konfliktu, který překreslil mapu Evropy a zanechal za sebou 10 milionů mrtvých, rozbitá města, zkázu a bolest. Zároveň ale vedl i ke vzniku samostatného Československa. Velice děkuji všem, kteří se na uspořádání výstavy podíleli, a všechny ostatní srdečně zvu, aby k nám do muzea určitě zavítali,“ uzavřel ředitel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…