Herman (KDU-ČSL): Překvapilo mě tvrzení Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví

05.04.2019 17:00

Komentář na facebookovém profilu k revitalizaci Klementina

Herman (KDU-ČSL): Překvapilo mě tvrzení Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Daniel Herman

Miluji knihy, bez nichž si svůj život nedovedu představit. I proto stále pozorně sleduji život knihoven s Národní knihovnou v čele. Dnes mě velice nemile překvapilo tvrzení Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví, podle níž je prý revitalizace Klementina fiaskem. Toto prohlášení mě skutečně překvapilo, považuji je za nepravdivé, vycházející buď z neznalosti relevantních informací, nebo z úmyslu poškodit Národní knihovnu. Proto také cítím potřebu se k němu vyjádřit.

Když jsem byl ministrem, tak o závěrečné, třetí etapě revitalizace jsme mnohokrát se současným generálním ředitelem Národní knihovny jednali a na základě vyjádření odborníků jsme se přiklonili k takové variantě, která nebude devastovat tuto výjimečnou historickou památku. Původní požadavky na instalaci automatizovaného dopravníku knih by znamenaly necitlivý a drahý zásah do barokní stavby, což je z hlediska ochrany kulturního dědictví zcela nepřijatelné.

Obnovení Klementina v jeho mimořádné originální barokní podobě považuji naopak za jednu z našich povinností vůči budoucím generacím i vůči našemu hlavnímu městu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…