Hlaváček (STAN): Park Těšnov nebo prostor před budovou hlavního nádraží už nebude mrtvou zónou

23.05.2023 7:17 | Tisková zpráva

Pražští radní schválili trojici studií, které pomohou nastavit směr pro budoucí rozvoj a zkvalitnění centrální oblasti v blízkosti Severojižní magistrály. Studie se věnují úseku magistrály od Vltavy po křižovatku U Bulhara, proměnou projde také park na Těšnově nebo prostor před historickou budovou Hlavního nádraží.

Hlaváček (STAN): Park Těšnov nebo prostor před budovou hlavního nádraží už nebude mrtvou zónou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlaváček (STAN)

„Naším cílem je vrátit tomuto zanedbanému území přímo v centru Prahy kvalitu odpovídající jeho významu. Obě pražská hlavní nádraží, jak železniční, tak autobusové, jsou významnou branou do města. Chceme, aby se lidé, kteří nádraží z různých důvodů využívají, cítili bezpečně a příjemně,” uvádí Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj. „Na základě závěrečných doporučení poroty soutěžního workshopu Florenc 21 jsme týmům, které se umístily na sdíleném druhém místě, zadali zpracování tohoto území ve větším detailu. Týmy měly za úkol zohlednit aktuální záměry, požadavky hlavního města Prahy a dalších stakeholderů,” doplňuje náměstek Hlaváček.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44422 lidí

„Bylo chybou, když komunisté zavedli přímo do centra města silnici dálničního charakteru a rozdělili město na dvě části. Toto je proto další krok v postupné humanizaci magistrály, podobně jako byla například úprava tzv. chodníčku smrti a zavedení nových přechodů pro chodce u muzea, Nepředpokládáme výrazný dopad na průjezdnost magistrály, protože její kapacita je určena už existujícími křižovatkami a semafory například u muzea. Celá akce je pochopitelně koordinována se Správou železnic,” říká náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

Snahou města je lepší integrace magistrály do městského prostředí za situace, kdy s ohledem na předpokládané intenzity automobilové dopravy v blízké budoucnosti nebude možná její zásadní úprava. V první fázi se tak dočkáme například změny typu osvětlení a dopravního značení, ve střednědobém horizontu pak úpravy šířky či počtu jízdních pruhů při současném rozšíření chodníků s cyklostezkou.

Celému tématu budoucnosti magistrály je věnován diskusní večer v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v úterý 23. května (více informací ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

13:04 Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hrozícím protestům lékařů.