Hlavenka (Zelení): V Hodoníně vzniklo první regionální podnikatelské centrum pro jižní Moravu

30.03.2022 15:18

V úterý 29. března se otevřelo první podnikatelské centrum na jižní Moravě. Jeho cílem je podpora začínajícího a inovativního podnikání ve městech mimo Brno.

Hlavenka (Zelení): V Hodoníně vzniklo první regionální podnikatelské centrum pro jižní Moravu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Jiří Hlavenka, Strana zelených

Na projektu se za Jihomoravský kraj zásadně podílel radní pro vědu, výzkum a inovace Jiří Hlavenka. Centrum slavnostně zahájilo svou činnost prvním dnem workshopu Podnikni to!, který se uskutečnil na adrese Městského úřadu Hodonín. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Cílem Jihomoravského kraje je podpora rozvoje regionů a eliminace nerovnosti mezi Brnem a dalšími městy kraje. K tomu by měla do velké míry přispět místní regionální podnikatelská centra. Jejich hlavním přínosem je oživení vzdělávání, networking a inkubace podnikatelských projektů i mimo moravskou metropoli.

„Města jihomoravského kraje oproti Brnu obvykle nenabízejí příliš dobré možnosti pro podnikatelský rozvoj, inkubaci, vzdělávání a networking. I zde však žijí šikovní a podnikaví lidé, kteří chtějí zakládat a rozvíjet svoje firmy a start-upy. Často odcházejí do Brna právě proto, že v krajském městě získají lepší možnosti pro rozvoj svého podnikání. Ty bychom jim přitom rádi nabídli i v dalších městech regionu, “ komentuje důvod vzniku podnikatelského centra jihomoravský radní Jiří Hlavenka, který se na projektu podílel.

Hodonín je pověstnou první vlaštovkou. Další centra otevřou vzápětí

Město Hodonín projevilo o podporu podnikání aktivní a rychlý zájem, i proto se první nebrněnské podnikatelské centrum otevírá právě zde. Další budou postupně zprovozněna v Boskovicích, Kyjově, Vyškově a Tišnově. Na financování se shodně podílí Jihomoravský kraj a obec částkou 200 000 Kč ročně. Podpora Jihomoravského kraje však spočívá i v dohlížení na vysokou kvalitu programu, který pro města zajišťuje firma Podnikni to.

„V jihomoravských obcích vznikne prostředí, v němž se budou moci lidé na začátku svého podnikání opřít o nezbytné know-how, podporu a nástroje. Zvýšíme konkurenceschopnost jednotlivých měst a zatraktivníme Jihomoravský kraj pro nové firmy a podnikatele. Následkem toho vzniknou nová pracovní místa přímo v regionu a lidé nebudou nuceni přesidlovat se do jiných částí kraje,” podotýká Hlavenka.

Jihomoravský kraj jako jediný v České republice v rámci naplňování dlouhodobé Regionální inovační strategie přistupuje k rozvoji podnikání na svém území systémově. Během několika let pomůže vybudovat síť podnikatelských center v regionech kraje s dlouhodobou udržitelností a rozvojem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.