Hlavu vzhůru!: Volební témata nahrazují volební ksichty

22.10.2013 13:54

O volebním orgasmu.

Hlavu vzhůru!: Volební témata nahrazují volební ksichty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková předsedkyně volebního bloku Hlavu vzhůru

Už jsme se báli, že letošní volby budou jiné, že budou soutěžit koncepty, programy, žádné jedno vyhraněné téma, volič si bude moci konečně zavolit. Ale kdež.

Vše rychle do normálu – do divadla boje dobra a zla, místo obsahu nálepky a prázdná hesla. Ale na tom to neskončilo. Už to není ani souboj jalových frází.

Media poučená z prezidentské volby rozehrála pravý hollywoodský spektákl po česku. Souboj světla a tmy, Krista s antikristem, Persea s Krakenem. Do boje místo programu vstoupily emoce ztvárněné třemi politickými osobnostmi.

Hlavní je vzrušení, extáze. Volby o tom, kdo je padouch a kdo hrdina. Listujte se mnou: Zastavili jsme Kalouska a u toho fotka Zemana. Podpořte Miloše Zemana – volte 15. Nejsem Zemanův lokaj – tluče kulovým spodkem jeden z kandidátů o stůl. Zeman ví, koho jmenuje předsedou sněmovny - přebíjejí druzí.

Sobotka může ze Zemana udělat po volbách ceremoniální figuru. Jakoby se třetina kampaně vztahovala k Zemanovi, který s ní nemá mít nic společného.

Zeman tomu velí z Hradu a jeho kandidáti se producírují za státní peníze. I druhá třetina volebních sloganů, nadpisů a komentářů je stejného ražení. Hlavu vzhůru paroduje Schwarzenberga – rozumějme: Co si ti lumpové dovolili?

Schwarzenberg plul s voliči lodí. Schwarzenberg se nám přiznal k revoluční představě na změnu systému v Česku. Motorkář Schwarzenberg. Pivo, harmonika a Schwarzenberg. To jsou nadpisy článků za posledních několik hodin. Zkrátka, hodné kníže miluje svůj lid.

Do toho zbývající třetina kampaně v titulcích: Dostanete 15 tisíc na ruku i víc. Podepsán Václav Klaus. Klaus vyzývá: Odejděme z EU, může u nás za všechno špatné. Klaus: Proti Schwarzenbergovi bych Zemana podpořil znovu. Klaus: Volby nebudou dobré a nevím, co s tím dělat. Němcová přichází s teorií o nedávném spiknutí Zemana s Klausem. Klaus vrací úder. A to Klaus ani nekandiduje. Zmizely kandidující strany, vyčichly programy, skapali kandidáti. Zase tu máme souboj Titánů. Slouží jako tlampače, poutače, nástroje očerňování druhých, mýtické symboly. Zeman ztělesnění party rudých upírů, Schwarzenberg bytostný a nedotknutelný etalon pravdy a lásky – někdo přece musel nahradit bájného Havla. Klaus pak symbol posledních chatrných zbytků pravice, která zdegenerovala na pokraj fyzické sebereprodukce.

Hledáte v médiích programy stran, zasvěcené politologické komentáře? Kdepak. Je to jako listování pornem. Někoho vzrušují kypré tvary, jiného bizarní scény, jiný obrátí list na gay-stránky. Vzruší se. Někdo zažije při troše fantazie i orgasmus. Neznamená to ale vůbec nic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: HLAVU VZHŮRU!

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce