Hlubuček (STAN): Pražané, kteří třídí bioodpad, ušetří

14.10.2019 14:37

Praha rozšiřuje možnosti svozu bioodpadu rostlinného původu. Ten tvoří v současné době až 40 % směsného komunálního odpadu v metropoli.

Hlubuček (STAN): Pražané, kteří třídí bioodpad, ušetří
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta obce Lysolaje Ing. Petr Hlubuček (STAN)

Vedení hlavního města chce bioodpad separovat a dále jej využívat pro výrobu bioplynu nebo kompostu. Rada hl. m. Prahy na dnešním zasedání souhlasila se zněním vyhlášky, která upravuje ceny za svoz komunálního odpadu a rozšiřuje službu svozu bioodpadu rostlinného původu.

„Až 40 procent obsahu černých popelnic tvoří rostlinný bioodpad. Ten přitom vůbec není vhodný pro likvidaci ve spalovně. Praha chce rostlinný bioodpad vozit do kompostárny nebo do bioplynové stanice a získávat z něj tak další produkty v podobě hnojiva nebo bioplynu. Proto jsme nastavili podmínky tak, aby ti Pražané, kteří třídí rostlinný bioodpad, ušetřili. Náročné a zbytečné spalování bioodpadu město napříště nebude dotovat ze svého rozpočtu,“ říká k nové vyhlášce náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček.

Dalším důvodem, kvůli kterému byla přijata nová vyhláška o poplatcích za svoz komunálního odpadu, je, že stávající vyhláška vstoupila v platnost již v roce 2005 a ceny za svoz komunálního odpadu v ní stanovené již neodpovídají současným nákladům. V roce 2019 byla Praha nucena dotovat svoz a likvidaci směsných komunálních odpadů částkou téměř 300 milionů korun. Nová vyhláška reflektuje stávající náklady a zvyšuje cenu za svoz směsného komunálního odpadu o 30 %. Naopak zaváděnou službu svozu rostlinného bioodpadu město ze svého rozpočtu podpoří - navržená cena tak představuje pro dosavadní majitele hnědých popelnic zlevnění o 50 %.

Vyhláška, která by měla vstoupit v platnost 1. ledna 2020, reflektuje současné trendy v předcházení vzniku a snižování množství odpadů a celoměstské plány v zavádění prvků cirkulární ekonomiky do chodu města. Musí ji však ještě schválit Zastupitelstvo hlavního města Prahy. V následujících týdnech chystá Praha informační kampaň věnovanou nové možnosti třídění rostlinného bioodpadu, jehož využití umožní lidem neutrácet zbytečně své peníze za svoz černých popelnic.

Od příštího roku plánuje hlavní město také hradit za vlastníky zanášku a vynášku barevných popelnic z domovních stanovišť - i toto opatření by mělo Pražanům umožnit snížit celkový objem směsného odpadu a zvýšit podíl vytříděné složky. „Třídit rostlinný odpad bude pro Pražany nejen ekologicky, ale i ekonomicky výhodné,“ uzavírá náměstek Hlubuček.

Modelový příklad, jak mohou občané díky třídění rostlinného bioodpadu ušetřit

2019:
Bytový dům má na dvoře tři popelnice o objemu 240 litrů, vyváží je jednou týdně.
909 Kč za měsíc

popelnice

2020:
Bytový dům má na dvoře dvě popelnice o objemu 240 litrů a jednu na 120 litrů na rostlinný bioodpad, vyváží je jednou týdně.
900 Kč za měsíc

popelnice

Kam zmizelo 120 litrů z celkového původního objemu všech 3 popelnic? Lépe třídíme a předcházíme vzniku odpadu, nepotřebujeme tolik objemu. I pokud bychom trvali na kontejneru na rostlinný bioodpad o původním objemu 240 litrů, bude celková cena dražší pouze o 67 Kč měsíčně.

Navíc pokud máme u domu dostatek prostoru, můžeme si od 1. ledna 2020 objednat i bezplatnou vynášku a zanášku popelnic na plast a papír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.