Holata (SPD): Podpora Ukrajiny nesmí přesahovat mez slušnosti

06.02.2023 13:49

Kam se podíváš, vše přestává fungovat. Nejsou léky, některé obchody nemají zboží v regálech, chybí úředníci na úřadech práce, přitom stát trpí přebujelou byrokracií a novináři píší nepravdy. Kam se naše česká společnost sune?

Holata (SPD): Podpora Ukrajiny nesmí přesahovat mez slušnosti
Foto: SPD
Popisek: Svatopluk Holata

Na podzim loňského roku jsem se stal zastupitelem v Liberci a také jeho městském obvodu Vratislavice. Kandidovalo mě hnutí SPD. Našimi tématy do voleb byl zejména zlepšení kvality života občanů, zlepšení dopravy, levné energie a zdražování. Na tyto volby navázaly letošní volby prezidentské s motem „Odvolám vládu“. Tento požadavek není nelegitimní a opírá se o článek 62 Ústavy České republiky. Ale běžme od politiky k běžnému životu. Začněme základními podmínkami života. 

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30584 lidí

Vzduch, světlo, teplo, živiny a voda. Tak nějak nás a naše děti to učili na základní škole. Vzduch prý máme zkažený a k jeho zlepšení nám „Brusel“ ordinuje Green Deal. Tato iniciativa nám naštěstí nebere světlo, ovšem výrazně omezuje ekonomiku, a to takovým způsobem, že roste nezaměstnanost třeba v důsledku blížícího se zákazu výroby spalovacích motorů a bezbřehé podpoře elektromobility. Když přijde kterýkoliv občan o práci, začne hledat novou, aby zajistil svou rodinu a nesnížil svoji životní úroveň. Přidá se stres, hledání úspor, a nakonec nezbyde nic jiného než se vydat na Úřad práce. U vyvolávacího systému stojí obsluha a ptá se: „Máte rezervaci? Bez ní se na přepážku nedostanete.“ Provede kontrolu tiskopisů a pokud chcete mít doklad, necháte si na podatelně orazítkovat kopii a čekáte na písemnou Výzvu. Po nějaké době telefonem na úřad zjistíte, jak skvěle funguje call centrum.

Co stojí za tímto stavem? Nedostatek úředníků. Kam se poděli? Po invazi „uprchlíků“ z Ukrajiny došlo k nárůstu posuzovaných osob a žádostí. Nikdo ovšem nenavýšil odpovídajícím způsobem počet zaměstnanců, a tak část odešla jinam na klidnější místa. Potom stačí, aby z těch, co zůstali, další onemocněli a najednou chybí cca 75 % zkušených, věci znalých odpovědných pracovníků. Kdo za to může?

Po návštěvě úřadu vedou kroky do obchodu za nákupem potravin. Už při příchodu je patrno víc místa v obchodních jednotkách způsobeného menším počtem regálů a o kousek dál jsou dříve plné police prázdné. Pouze tradičně drahé zboží je ve slevách, protože si jej nemůžeme dovolit. Ceny vajec, která náhodou dovezli, jsou o víc jak 120 % vyšší než loni a jak uvádí deník.cz, potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily o 37 %! Nezbývá než sáhnout do úspor. Jak dlouho lze tohle dělat?

A co nás čeká doma? Teplo? Ne, ne. Plyn nám za rok zdražil dodavatel na čtyřnásobek. Tak aby z toho potom člověk nebyl na prášky. Vždyť doma místo tepla domova je chlad. Prostě 17 stupňů v těchto mrazech není žádný komfort. Do tří dnů se dostaví angína, imunita je oslabena a nezbývá v dobré víře nic jiného než se vydat k lékaři. Přestože víme že, příroda uzdravuje s povděkem vysedíme frontu v přeplněné čekárně mezi dalšími nemocnými a necháme se ošetřit. S velkou úlevou neseme recept do lékárny, kde lékárník konstatuje: „Bohužel, antibiotika nemáme. Mohu nabídnout něco jiného.“ Děkujeme a ve snaze být co nejdříve fit jdeme do další lékárny. Tak se z dříve běžné situace stává horor. Nejsou léky. Kam se poděly? Večer si přečtu na internetu, že za nedostatek léků nemůže solidarita s Ukrajinou, ale celosvětová situace. Co s tím? Odvolat ministra zdravotnictví Válka z TOP09?

Malý dovětek, abych nezapomněl. Náš Liberec napsal 26. ledna 2023 v článku „Prezidentské volby – komu fandí liberečtí politici?“ do odstavce věnovaného SPD smyšlenou neautorizovanou informaci o tom, že ve vyjádření se snažíme zakomponovat své postoje vůči vládě i podporu putinovskému režimu. Protože se jedná o regionální periodikum, usoudili jsme po poradě, že tento lživý „blábol“ se zdržíme vířit a pouze se omezíme na tento komentář: „Podle aktuálního průzkumu irozhlasu již dvě třetiny občanů jsou proti další podpoře Ukrajině.“ Ukrajinci využívají našeho systému a pohostinnosti na úkor našich občanům. Čest výjimkám.

Krom žluto modré vlajky na různých institucích (namátkou Divadlo F. X. Šaldy, Krajský úřad Libereckého kraje, …) nás nic nikde nevítá a netěší. Kde jsou naše vlajky? Styďte se. Máte záměr zvýšit daně? Proč? Jsme v Kocourkově a je ti vládo jedno jak se máme? Zasloužíme si chodit později do důchodu? Stydím se za Vás a jdu odpovídat nespokojeným občanům s MHD a dopravou v Liberci.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…