Holodňák (ČPS): Volby jsou mrtvé. Ať žijí volby

30.10.2013 5:42

Předseda žateckých Pirátů hodnotí volební výsledek České pirátské strany v předčasných parlamentních volbách 2013. Co pro Piráty znamená zisk 2,66%? Co se vyvine z "nových" stran? Co čeká Piráty po volbách? Zaznamenali Piráti úspěch v Žatci?

Holodňák (ČPS): Volby jsou mrtvé. Ať žijí volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Letošní volby jsou definitivně za námi a nemá cenu skrývat, že jejich výsledkem jsme hluboce znepokojeni a zklamáni. Povolební scénáře se prozatím různí, většina z nich předpovídá patovou situaci či koalici ČSSD, Babišovců a lidovců. Důsledky takového vládnutí na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Nejhorší však je, že v Poslanecké sněmovně nebude žádný „policajt“, který na zdejší dění dohlédne a přinese o něm nezkreslené pravdivé informace voličům. V době, kdy veřejnoprávní média záměrně cenzurují strany, které jsou k velkému konglomerátu zaběhlých „kmotrovských“ stran v opozici, myslím tím zejména Pirátskou stranu, ale také třeba Stranu svobodných občanů, by jediným takovým „policajtem“ mohli být právě Piráti.

Vypustí si kapři rybník?

Babiš, Okamura, a vůbec všichni, kteří se před volbami zaklínali bojem s korupcí, za pár týdnů svými kolečky zapadnou do rozběhlého systému, kde ruka ruku myje (to byl od začátku jejich cíl; v obou případech se nejedná o politické strany, nýbrž o podnikatelské záměry). Viděli jsme to několikrát v minulosti, že ti, kteří proti korupci nejvíce brojili, ji nejvíce propadli (VV).
Jediným reálným způsobem, jak zamést s korupcí, je zavedení transparentního hospodaření státu, které si každý občan může do poslední koruny zkontrolovat na Internetu.
Myslíte, že vláda, které bude (skrytě) šéfovat Andrej Babiš, jehož Agrofert je největším příjemcem dotací v zemi, něco takového prosadí?

Boj začíná

Do příštího volebního období, ať už bude za půl roku nebo za čtyři léta, nás, Piráty, čeká hodně práce. Naším úkolem bude kriticky sledovat kroky nově zvolených vládců ČR a objektivně o nich informovat veřejnost. Média (kolik nezávislých vůbec ještě zbývá?) dávno v kritické analýze politického života selhávají, pracují na objednávku a straní tomu, kdo má vliv či peníze. A všem stranám, které jsou nyní v Poslanecké sněmovně to pochopitelně vyhovuje. Díky tomu vyhráli volby. Na nás Pirátech znovu bude informovat občany o reálné podstatě věcí, upozorňovat na spletené struktury politiků nehledících na svůj program, ale na výši finančních obnosů, a navrhovat alternativy vhodné pro moderní informační demokratickou společnost 21. století. Nikdo jiný to za nás totiž neudělá. Piráti budou intenzivně bojovat proti cenzuře v médiích a na Internetu, které budoucí špičky již dnes rádi využívají. Obáváme se, že jsme jedni z posledních, komu jde o pravdu, kdo je schopen a ochoten rozklíčovat marketingovou kampaň a kdo místo nicneříkajících hesel na volebních billboardech volí charaktery, ideje a aktivismus.

Nesýčkujme

Voliči v ČR i přes nevábný výsledek na předních příčkách Piráty ocenili. Minimálně 123 000 voličů Pirátské strany dalo jasně najevo, že chtějí změnu, že vystavují stávajícímu způsobu politiky stopku, a že si uvědomují, že „kapři si sami rybník nevypustí.“ Srdečně jim děkujeme a nesmírně si vážíme podpory, které nám i přes mediální masáž projevili. Podívejme se tedy nyní na výsledek voleb pozitivněji.

V posledních volbách do PSČR v roce 2010 Piráti obdrželi 0,8% hlasů. V letošních předčasných volbách jsme získali 2,66%. To je více než trojnásobný zisk. Je vidět, že voličů Pirátů tedy neustále přibývá, zatímco lidé, kteří dali hlas Pirátům, tak z 99% učinili znovu. Piráti rostou, roste jejich kredit, počet členů i příznivců, voličů. Z výše uvedného je takřka nezvratné, aby se Pirátská strana nedostala do nejvyšších orgánů v příštím či nejhůře přespříštím volebním období. Víme, že za námi stojí přes 123 000 občanů České republiky, kterým není jedno, co se kolem nich děje, a kteří se nenechají uplatit lacinými sliby či nekvalitním pečivem.

Pirátská strana do kampaně investovala zhruba 300 000 Kč. Užijeme-li pro názornost jednoduchého přepočtu, vyplývá z toho, že do jednoho získaného hlasu jsme „investovali“ 2,50 Kč.
Komunisty jeden hlas stál již 40 Kč, ČSSD či KDU-ČSL pak 90 Kč. O astronomických nákladech ANO nemá smysl ani diskutovat. Zemanovci pak zaznamenali totální debakl, který zřejmě způsobí výrazné zadlužení strany a odliv vlivných podnikatelů, kteří se už těšili, až si po volbách přihřejí svou prezidentskou polívčičku. Jak vidno, kampaň, která je založena na sociálních sítích a dobrovolnictví může být levná i efektivní. A mnohem úspěšnější, než desítky milionů vydaných za billboardy u dálnice a slečny rozdávající letáky s portrétem Miloše Zemana v metru.
Další pozitiva, jen telegraficky:
- Česká pirátská strana získala více hlasů, než obě strany podporované bývalým či současným prezidentem (Hlavu vzhůru a SPOZ); můžeme se s úsměvem na tváří domnívat, proč.
- ODS zaznamenala brutální porážku, když se do Sněmovny probojovala jen s odřenýma ušima; v mnoha lokalitách nedosáhli ani 5%; budiž to vztyčeným prstem pro všechny, kteří se hodlají chovat jako ODS v posledních sedmi letech.
- Získali jsme více než třetinu hlasů z počtu, který dostala dosud dominantní a státotvorná ODS.
- Voliči se odklání od neonacistické DSSS; růst jejich preferencí se zastavil, doufejme.
- Volební průzkumy zveřejňované před volbami v médiích jsou výsměchem veřejnosti, nyní už to víme definitivně. Zemanovci 7% a Hlavu vzhůru 10%, ČSSD 32%… Pokud jim někdo dosud věřil, tohle musí být poslední hřebíček do rakve. Zaplať pánbůh.
- Většina ze stran, které se do Sněmovny dostaly, deklarují, že nechtějí do vlády, takže nás čeká do předčasných voleb spousta srandy.
- V některých volebních okrscích jsme překročili i hranici 12%.

Děkujeme více než 123 tisícům voličů, kteří svým hlasem vyjádřili podporu Pirátům. Přidejte se k nám, staňte se příznivci, mluvte o Pirátech s vašimi přáteli, kolegy, s rodinou. Představujte ostatním Pirátský program. Ještě jsem se nesetkal s člověkem, který by o něm po jeho přečtení řekl, že je špatný. Důležité ale je, aby si ho lidé přečetli.

Piráti Žatec – rok poté

Nyní ještě stručný regionální náhled z pozice žateckých Pirátů. Pro kontext si připomeňme, že místní sdružení Pirátů v Žatci vzniklo teprve před rokem, zato má za tu dobu na svém kontě spousta odvedené práce pro lidi (přednášky, hudební a filmové festivaly, úklidové akce, oživení žatecké synagogy apod.).
Česká pirátská strana v Žatci dostala 221 hlasů, to činí 2,75%, což považujeme za velký úspěch. Porazili jsme Bobošíkovce, KDU-ČSL, Zemanovce, Zelené, Dělnickou stranu a další. Doufáme, že k tomuto výsledku, který je pro nás důležitý zejména z hlediska blížících se komunálních voleb, přispěla právě naše aktivita ve městě a to, že se z Žatce snažíme udělat kulturnější a lepší místo k životu. Zaznamenáváme neustále nová a nová slova podpory, které jsou nám odměnou za čas a peníze, které do Pirátství investujeme, hlásí se k nám noví členové, registrují se noví příznivci, přihlašují se dobrovolníci, kteří nám chtějí pomáhat. Máme skvěle našlápnuto. Děkujeme každému jednomu z oněch 221 odvážlivců, kteří překonali mediální embargo a tmářství, a vhodili do volební urny lístek „s lebkou a skříženými hnáty“. My v úsilí nepolevíme!
V Lounech jsme získali 2,06%, v Podbořanech 2,25%.
Posíláme také upřímné pozdravy do Čeradic, kde by tamní voliči Piráty katapultovali přes pětiprocentní hranici! Děkujeme vám za zisk 5,51% hlasů a to zejména poté, co v Čeradicích minule silně uspěla DSSS.

Víru voleb vstříc

Zatímco spletenec „KSČSSODS09ANO-ČSLPřímédemokracie“ už ode dneška odpočítává svůj čas a bude muset spěchat, aby v co nejkratším čase na své účty převedli co největší sumy, Piráti mají čas. Jejich vstup do nejvyššího patra politiky je neodvratný, jedná se o společenskou nutnost.
Na shledanou (minimálně) u voleb do Europarlamentu, u komunálních voleb a u nás také u voleb senátních v roce 2014! Volby jsou mrtvé. Ať žijí volby!

Radek Holodňák
předseda místního sdružení České pirátské strany Žatec

reklama

autor: Radek Holodňák - profil

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…