Horák (mSTAN): Spojení s Piráty? A vlastně proč ne

23.12.2020 18:00

Pro STAN už je to několikáté předvolební spojení. Bude tohle spojení úspěšnější, než to s TOP09? Anebo skončí ještě před samotnými volbami, jako to s KDU-ČSL? Názory se liší, a to jak u odborné veřejnosti, tak v samotných stranách. Pokud se ale předvolební koalice povede, co to bude pro STAN znamenat v budoucnu?

Horák (mSTAN): Spojení s Piráty? A vlastně proč ne
Foto: STAN
Popisek: Oldřich Horák, místopředseda krajské rady mSTAN Karlovarského kraje

Na začátek by bylo dobré si říct, že se se nejedná o ledajaké spojení. Nejde ani o podporu, ani o místa na kandidátkách, ale o plnohodnotnou předvolební koalici dvou rovnocenných partnerů. Je to něco, o co se STAN pokusil už s Lidovci v roce 2017. Ti se tehdy zalekli 10% volební klauzule, kterou musí koalice dvou stran překonat, a raději společný projekt zařízli. Tato volební klauzule před námi bude znovu, ale naše výchozí pozice bude podstatně lepší, než ta v roce 2017, kdy se spojovaly dvě 5% strany. Piráti mají v poslední průzkumech něco okolo 15 %. STAN už je někde okolo deseti. Obavy, že bychom skončili těsně pod čarou a nedostali se do sněmovny, mít opravdu nemusíme. Druhým dechem ovšem dodávám, že to samé si na Slovensku myslela koalice stran PS+Spolu, která vyhrála prezidentské volby se Zuzanou Čaputovou, a skončila těsně pod čarou o pár desetin procent.

A proč zrovna Piráti a nikoli ODS? To byla moje první otázka, kterou jsem si položil. Vždycky jsem STAN vnímal jako pravicovou nebo spíše středo-pravicovou stranu. Myslel jsem si, že by spojení s ODS dávalo větší smysl, ale byl jsem brzo přesvědčen o opaku. Starostové, kteří stranu zakládali a kteří přebírali často děravé městské rozpočty, je přebírali převážně od politiků ODS. Tato averze trvá dodnes, nutno ovšem dodat, že není jednostranná. To koneckonců můžeme vidět už druhým měsícem u nás na kraji. STAN dal ODS jasnou a velkorysou nabídku. Oni, namísto toho, aby ji rychle vydiskutovali, tak všechno neuvěřitelně protahují, nárokují si hejtmana a chtějí největší zastoupení v krajské radě ze všech koaličních stran, a to všechno s jejich historicky nejslabším výsledkem. Nedokážu si představit, že bychom s těmito lidmi byli na jedné kandidátce a hájili společné ideje a myšlenky. Programově jsme si v některých otázkách možná blízko, ale lidsky jsme od sebe na míle daleko.

Spolupráce s Piráty bude v několika aspektech odlišná. Na rozdíl od ODS si s Piráty v našem kraji rozumíme. Problém nastává spíše u programových priorit, konkrétně v ekonomických a zahraničně-politických otázkách. Rozhodně se totiž nedá říct, že by STAN patřil k obhájcům progresivní daně či odpůrcům duševního vlastnictví. Jako člena komise pro zahraniční politiku mě ale zajímal především jejich program pro mezinárodní vztahy. Ten mají Piráti velmi nečitelný a celkem vágní. Určitě se s nimi shodneme na prozápadním směřování země a ukotvenost v EU, což je super, ale víc toho není. Otázka přijetí Eura či podpora Izraele je velkou neznámou. Piráti totiž přijetí Eura v programu nemají, byť projevy jejich europoslanců jsou naladěny výrazně proevropsky. S podporou Izraele, jako našeho spojence na Blízkém východě, je to ještě zapeklitější, neboť od některých Pirátů zaznívá spíše podpora Hizballáhu. Je tedy otázka s čím jdou Piráti vlastně do vyjednávání.

Představme si, že vše půjde podle plánu a koalice se nakonec ustanoví. Co to bude znamenat pro STAN do budoucna? Můžeme uspět? Jedním slovem, určitě. Vnitrostranická demokracie u Pirátů je sice komplikovaná a osud koalice je díky tomu nejistý, nicméně věřím, že celostátní fórum Pirátů dá vyjednané koalici šanci a pokusíme se společně volby vyhrát. STAN se díky tomu může stát stranou první volby, nikoli druhou, jako tomu je dnes. Bude snáze identifikovatelný, jako hnutí, které se zasazuje o liberální hodnoty a které určitě nemá potřebu lidem říkat, jak by měla vypadat tradiční rodina. Společně můžeme vyhrát volby a porazit hnutí ANO, což by se nám samotným nikdy nepodařilo. Ať už tato koalice přinese cokoliv, za pokus to určitě stojí.

Oldřich Horák, krajský místopředseda mSTAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce