Houška (KDU-ČSL): Slučování nepomůže žádné straně – ani učitelům, ani žákům běžných tříd, ani dětem

04.12.2015 18:17

Krajský zastupitel Miroslav Houška (KDU-ČSL) hlasoval proti sloučení humpolecké a pelhřimovské speciální (někdejší „zvláštní“) školy. Kromě slučování mu vadí i tlak na široce pojaté začleňování (inkluzi) a trend rušení těchto škol.

Houška (KDU-ČSL): Slučování nepomůže žádné straně – ani učitelům, ani žákům běžných tříd, ani dětem
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Zmíněný návrh na posledním zastupitelstvu předložilo vedení kraje. Oficiálním důvodem bylo to, že ředitelka humpolecké školy se k 31. 12. 2015 vzdává své funkce a město Humpolec odmítlo školu převzít do své zřizovatelské působnosti.

„Vedení kraje pokračuje ve slučování škol a podle souvisejícího bodu 68 si také neví rady s tlakem na umělé začleňování handicapovaných dětí do běžných tříd. To přitom nepomůže žádné straně – ani učitelům, ani žákům běžných tříd, ani dětem, které by rychlejším tempem byly stresované. Výsledkem bude přetvářka, jak jsme moderní, ale ze tříd se začleněnými děti ze speciálních škol budou rodiče své děti odhlašovat jinam,“ říká Houška, který věc konzultoval s učiteli na Pelhřimovsku.
Na krajském zastupitelstvu proběhla kolem tématu začleňování diskuse, kdy někteří nevěděli, co vlastně mají schválit. Houškovi kolegové z KDU-ČSL Václav Kodet a Jan Kasal navrhli celý bod stáhnout.

Podle Miroslava Houšky handicapované děti lépe podpoří to, co v Pelhřimově chystá místostarosta Josef Koch – přípravná třída před ZŠ. „Tam by děti se zdravotním, sociálním či dalším handicapem byly v maximálně patnáctičlenné skupině, která by je lépe připravila na úspěšný nástup do 1. třídy ZŠ. Pomohla by i rodině dítěte. Funguje to v řadě měst, viděli jsme to mj. v H. Brodě,“ uvedl Josef Koch. O celé věci informoval také Pelhřimovský deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace