Hřebík (STAN): Hasičská stanice v Praze 8 dostala zelenou

22.05.2021 14:01

Včerejší souhlas členů Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči Zastupitelstva hl.m.Prahy se změnou územního plánu umožní výstavbu nové hasičské stanice pro oblast Čimice a Bohnice.

Hřebík (STAN): Hasičská stanice v Praze 8 dostala zelenou
Foto: STAN
Popisek: STAN

Stalo se tak na žádost Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy a městské části Praha 8. Budoucí stanice bude smíšená pro profesionální i dobrovolné hasiče.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

„Hasičská stanice pro Čimice a Bohnice je pro nás prioritou. Dojezdové časy z Holešovic jsou za hranou. Sám jsem zasahoval u požáru v ulici Cafourkova (viz. foto), kde došlo k požáru tří bytových jednotek a vím nejen ze zásahů na Praze 8, jak je každá minuta i sekunda při evakuaci osob z výškových budov důležitá. A to nemluvím o samotném riziku šíření požáru ve výškových budovách a složitosti evakuace,“ neskrývá radost místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek (Patrioti), mimo jiné i bývalý profesionální hasič.

Cesta ke změně územního plánu, která by výstavbu hasičské stanice umožňovala, nebyla vůbec lehká. Odpůrci argumentovali kolizí s budoucí stanicí lanovky mezi Podbabou a Bohnicemi. Bylo potřeba členy výboru přesvědčit, že v území lze bezkolizně zrealizovat jak hasičskou stanici, tak stanici lanovky včetně kapacitního parkoviště. „Jsem velmi rád, že se nám konečně, až na několikátý pokus, podařilo prosadit podnět na změnu územního plánu, který umožní Praze 8 mít na svém území tolik potřebnou hasičskou zbrojnici, která bude sloužit nejen profesionálním hasičům, ale i naší jednotce dobrovolných hasičů,“ doplnil radní Prahy 8 Tomáš Hřebík (STAN).

Žádost od profesionálních hasičů o výstavbu stanice pro sever Prahy existuje více jak 25 let. Po čtvrt stolení tak dostává zelenou. „Je to první krok, aby na severu Prahy vznikla moderní hasičská stanice, která je pro nás důležitou prioritou. Jde o bezpečnost obyvatel a sever Prahy s velkými sídlišti je z hlediska pokrytí při požárech či jiných pohromách velmi problematický,“ uzavírá starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Změnu územního plánu musí ještě potvrdit radní a zastupitelé hlavního města. Místo, kde by měla hasičská stanice vzniknout, je v blízkosti Polikliniky Mazurská v Bohnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…