Hřib (Piráti): Praha má druhou nejlepší veřejnou dopravu na světě

11.04.2023 13:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výsledkům průzkumu cestovatelského magazínu Timeout

Hřib (Piráti): Praha má druhou nejlepší veřejnou dopravu na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

96 % dotazovaných v průzkumu cestovatelského magazínu Timeout je spokojených se systémem pražské veřejné dopravy. Lépe už si vedl pouze Berlín. Do průzkumu se zapojilo na 20 000 lidí a odpovídali hlavně místní, kteří v daných městech žijí. Ocenili, že je naše doprava pohodlná, ale také působivá na pohled (třeba co se týče podoby stanic metra).

Rád bych ale dodal ještě pět dalších důvodů, proč je pražská doprava tak skvělá a má bezpochyby světové kvality:

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

1) Má největší přepravní výkon. Veřejnou dopravu v Praze pravidelně využívá 52 procent Pražanů. Pro porovnání osobní automobil využívá denně jen 20 procent Pražanů. Například vnitřkem Nuselského mostu v metru projede denně o 30 000 cestujících víc než po magistrále na povrchu. Uzel I. P. Pavlova dokonce přepraví víc cestujících než Letiště Václava Havla. Praha má také jednu z nejhustších tramvajových sítí na světě.

2) Je bezkonkurenčně cenově dostupná. Všechny její služby můžete využívat za 10 korun denně při koupi ročního kuponu. Navíc děti, senioři nebo doprovod dítěte do 3 let mají jízdné úplně zdarma.

3) Je spolehlivá, 91 procent všech spojů dopravního podniku jezdí na čas.

4) Je digitalizovaná. V metru je signál, případná zpoždění spojů můžete sledovat v aplikacích online, jízdenky a kupony si můžete koupit přes Lítačku na pár kliků. V Lítačce si můžete také vyhledávat nejlepší dopravní spojení.

5) Stále se vyvíjí a modernizuje. Stavíme metro D, Dvorecký most (na kterém bude také tramvajová trať), nové tramvajové tratě do Libuše nebo na Dědinu, trolejbusové spojení na letiště, brzy začneme stavět dopravní terminál na Smíchově, zavádíme elektrobusy, připravujeme novou lanovku na Petřín, instalujeme nové zastávky, testujeme moderní navigační systém a zpřístupňujeme stanice metra i nástupiště lidem s pohybovým omezením.

Takže opravdu máme být v Praze na co hrdí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.